Kutatás és Tanulmányok

Magasházi Anikó: Szingapúr globálisan behálózva – Tanulságok Közép-Európa számára?

A transznacionális vállalatok és hálózataik jelentős szerepet játszanak a globális gazdaságban zajló átalakulásokban. Felmerül a kérdés, hogy egyes országok miért sikeresebbek, mint mások, az olcsó munkaerő-alapú gazdaságból az innováció által vezérelt gazdaság felé való törekvéseikben.

A könyv szerzője a ‘miértekre’ és a ‘hogyanokra’ keresi a választ, megvizsgálva Szingapúr elmúlt három évtizedének gazdasági és társadalmi fejlődését, kitekintve Délkelet-Ázsia egészére, hogy más feltörekvő régiók számára levonható tanulságokat tárjon fel. 1991-ben „A Következő Kör” elnevezésű hosszú távú kormánystratégia első alkalommal emelte ki az oktatást, mint kulcsfontosságú területet, amely segítheti az országot abban, hogy meghaladja az Egyesült Államok egy főre jutó GDP-jét (jelenlegi árakon) 2030-ig.

Ezt a célt 16 éven belül sikerült megvalósítani. A Világgazdasági Fórum 2019. évi globális versenyképességi jelentése Szingapúrt a világ legversenyképesebb országaként rangsorolta, mellyel átvette a vezetést az USA-tól. Mivel a transznacionális vállalatok globális értékláncai ma már nemcsak Délkelet-Ázsiát, hanem Közép- és Kelet-Európát is behálózzák, a könyv a világ legglobalizáltabb országai között előkelő helyen álló Magyarországról is bemutat esettanulmányokat.

 

Tartalomjegyzék

ISBN: 978-615-5742-15-6

iASK Monográfiák sorozat

310 oldal

Ár: 3000 Ft

 

Miért pont Szingapúr? Kérdések és válaszok a könyvről:

 

A könyv megvásárolható az alábbi LINKEN. A postaköltség a vevőt terheli.

A könyv elérhető a Prospero Internetes Könyváruházban is, a következő linken: https://www.prosperod.hu/katalogus/