Kutatás és tanulmányok

Magas rangú kitüntetést kapott Bogyay Katalin

 

Gróf Batthyány Lajos mártír miniszterelnök feleségéről elnevezett gróf Zichy Antónia-díjat Bogyay Katalin, a Magyar ENSZ Társaság elnöke, az FTI-iASK Tanácsadó Testületének tagja kapta meg a Magyar Batthyány Alapítványtól. A gróf Batthyány Lajos díjat pedig Kónya Imre, az 1989-ben alakult Ellenzéki Kerekasztal kezdeményezője kapta idén.

Batthyány-Schmidt Margit, az alapítvány elnöke azt mondta, az elismeréseket azok kaphatják, akik „kiemelkedő és példamutató tevékenységük révén korunk társadalmi, gazdasági, politikai kihívásaira praktikus és pragmatikus, a lehetőségekkel és szükségszerűségekkel arányos választ adnak”.

A Magyar Batthyány Alapítvány felkérésére egy 7 fős Bíráló Bizottság áttekintette a beérkezett jelöléseket, és megtette javaslatát a Kuratórium felé. Az idei díjazás fővédnöke Balog Zoltán, református püspök volt.
Balog Zoltán, Batthyány Lajos gondolatait idézve a „tisztelet kultúrájának” fontosságára hívta fel a figyelmet, hozzátéve: a két díjazottat ez emeli ki a kulturális és közéletből. Hozzátette, Bogyay Katalin a kulturális diplomáciában olyan tekintélyt tudott teremteni, amire a mai napig büszke Magyarország.
Bogyay Katalin különösen a magyar kultúra követeként szerzett elévülhetetlen érdemeket egyebek mellett az ENSZ-ben és az UNESCO-ban.

Bogyay Katalin az elismerést megköszönve azt mondta, Zichy Antóniát ma példaadó, kreatív, határozott, kezdeményező és értékteremtő nőként jellemeznék, aki magyar arisztokrataként a közt szolgálta. Közszolgává lenni habitus, választás és döntés kérdése – tette hozzá a volt ENSZ nagykövet.

A kitüntetés apropóján Bogyay Katalinnal  készült beszélgetést alul nézhetik meg!