Kutatás és tanulmányok

Magas rangú állami kitüntetést kapott Charles J. Vörösmarty az FTI-iASK partnere

A Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetést kapta meg Charles J. Vörösmarty a City University of New York professzora és az FTI-iASK partnere.

A magas rangú magyar állami kitüntetést a New York-i főkonzulátuson történt személyes találkozón vehette át Áder János köztársasági elnöktől 2019. március 28-án, csütörtökön.

Charles J. Vörösmarty a New York-i Városi Egyetem professzora tevékenyen részt vesz az USA és a világ víztudományi szakmai‐tudományos közéletében. Számos nemzetközi testület tagja és tisztségviselője: a Környezeti Keresztutak Kutatócsoport igazgatója, alapítója és társelnöke a Globális Vízrendszer Programnak, tagja az egyik legújabb világszintű program, a Fenntartható Víz‐Jövő Program (Sustainable Water Future Programme – SWFP, röviden Water Future) Tervezési Bizottságának és a NASA Földtudományi Albizottságának.

Tevékenyen részt vett a Budapesti Műszaki Egyetem és a New Hampshire Egyetem oktatási és kutatási kapcsolatainak kialakításában és működtetésében.

Sokat fáradozott azon, hogy multinacionális cégek, az USA és az EU kutatás‐fejlesztési alapjai támogatást adjanak a New Hampshire Egyetem, a BME és a magyar Országos Meteorológiai Szolgálat közös kutatási programjaihoz.

Charles J. Vörösmarty tevékenyen részt vett 2013‐ban az ENSZ Budapesti Víz Világtalálkozójának előkészítésében és lebonyolításában. A külföldön élő magyar származású professzorok tanácsadó testületének tagja és a Víz Világtalálkozó egyik vezérelőadója volt.

Fontos szerepet vállalt a 2016‐ban rendezett második Budapesti Víz Világtalálkozó szervezésében is és többször volt az FTI-IASK Nyári Egyetemeinek és KRAFT-konferenciáinak a meghívott előadója.

2018-tól pedig a Kőszeg és környékére kialakítandó körkörös és fenntartható gazdaság közös magyar-amerikai kutatócsoport mentora és tanácsadója.

Charles J. Vörösmarty kitüntetése okán Miszlivetz Ferenc (főigazgató FTI-iASK) méltató szavait alul olvashatják:

„Gondolj merészet és nagyot,
És tedd rá éltedet:
Nincs veszve bármi sors alatt
Ki el nem csüggedett.”

Vörösmarty Mihály: Keserű pohár (1843)

Ezek a híres magyar költő, Vörösmarty Mihály szavai 170 évvel korábbról. Gondos szavak és tanácsok a nagy elődtől. Charles Joseph Vörösmarty “gondolt merészet és nagyot” és elhatározását tettek sorozatai követték, folyamatosan új fejezeteket hozzátéve életének vívmányaihoz.

Charles Joseph Vörösmarty a New York-i Városi Egyetem alapító igazgatója és professzora. Az egyik legmeghatározóbb figurája a víztan- és a hidrológiai-szakmának az Egyesült Államokban és a világban.

Számos nemzetközi és hazai felsőoktatási intézmény munkatársa, melynek listája oly hosszú, melyet ha leírnék, aligha olvasnák végig.

Az általa vezetett kutatásokban, a leginkább figyelemre és említésre méltó, hogy a különböző infrastruktúrális projektekben figyelmbe veszi a fenntartható fejlődés szempontjait és a természetbarát megoldásokat egyaránt.

A magyar akadémiai élet sokkal tartozik neki. Rengeteg magyar kutatót és hallgatót fogadott a New Hampshire-I Egyetemen, majd a New York-I Városi Egyetemen is. A kutatóink számára a legkorszerűbb  űr‐  és távérzékelési, valamint számítástechnikai eszközök használatát tette lehetővé a közös kutatási projektekben, többek között a Duna‐Tisza közi Hátság elsivatagosodását okozó tényezők vizsgálatában.

Világszerte sokat tett a társadalom víztudatának fejlesztése, a vízgazdálkodási kihívások megismertetése és megoldása érdekében.

A kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetével közösen létrehozott program során a fenntarhatósági szempontokat beépítette a nyugat-magyarországi régió fejlesztéseibe.

A Budapesti Műszaki Egyetem vendég-előadója.

2013-ban és a 2016-ban a Budapesti Víz Világtalálkozó szervezésében vett részt, jelenleg pedig a 2019-es őszi „Miként lehet megelőzni a vízválságot” c. nemzetközi konferencia és szakmai tanácskozás létrehozásán dolgozik.

Vörösmarty Mihály leszármazottjaként, büszke magyarságára és családja múltjára.