Kutatás és tanulmányok

Közép-Európa újragondolása – Miért itt dől el Európa jövője? – Könyvbemutató és könyvajánló

Manapság két gyakran hallható, egymással ellentétes átfogó beszédmód létezik Közép-Európáról. Az egyik szerint Közép-Európa az elmúlt három évtized legnagyobb európai sikertörténete, hiszen megvalósult itt a demokrácia és a piacgazdaság, a térség integrálódott az európai gazdasági és biztonsági struktúrákba. A másik szerint Közép-Európa széttöredezett és elszigetelődött régió lett, ahonnan nem érkeznek Európa jövőjét illető konstruktív javaslatok, amely nem tanúsít szolidaritást a migrációs válságban, és ahol csakis az erősen nemzeti-populista színezetű politika árán tartható fenn a politikai stabilitás.

Könyvbemutató és könyvajánló 2/1 – Emil Brix és Erhard Busek könyvét méltatja: Bába Iván, az FTI-iASK igazgatóhelyettese és Gyurcsík Iván volt nagykövet

Könyvbemutató és könyvajánló 2/2Kerekasztal beszélgetés

Bába Iván, történész, igazgatóhelyettes, FTI-iASK

Emil Brix, igazgató, Bécsi Diplomáciai Akadémia

Erhard Busek, volt osztrák alkancellár, igazgató, IDM

Miszlivetz Ferenc, főigazgató, FTI-iASK

Pók Attila, történész, kutató, FTI-iASK

 

Az aktuális kérdés: hogyan, milyen feltételek között kezdődött Közép-Európa 1989-90 utáni új történelme, és miféle esélyek adódnak, illetve miféle veszélyek fakadnak Közép-Európa mai állapotából Európa jövőjére nézve? Lehet, hogy Közép-Európa a válsággal küszködő Európai Unió számára utat mutató régió?

Ezzel a témával foglalkozik a két nemzetközileg jól ismert osztrák értelmiségi. Erhard Busek, volt osztrák alkancellár (1991-95), számos közép-és délkelet-európai problémával foglalkozó nemzetközi szervezet vezető munkatársa, a régiónkkal foglalkozó legtekintélyesebb osztrák intézmény, a Duna és Közép-Európa Intézet vezetője, valamint Emil Brix, a Bécsi Diplomáciai Akadémia igazgatója, tapasztalt diplomata, aki a 2010-es években Londonban, majd Moszkvában képviselte hazáját nagykövetként. Először 30 évvel ezelőtt írtak közös könyvet Közép-Európáról. Új kötetükben most ismét áttekintik régiónk helyzetét. Határozott vonásokkal, világosan tárják az olvasó elé régiónk teljesítményét, lehetőségeit és dilemmáit!

„A Közép-Európa-diskurzus vonzerejének véget vetett a közép-európai kisállamok csatlakozása az euroatlanti folyamatokhoz és intézményekhez. Úgy tűnt a régió révbe ért, az európai integráció választ ad évszázados bajainkra, és felszámolja elmaradottságunkat. Az 1980-as évek optimizmusa a 21. század első évtizedeiben végleg szertefoszlott. A globális együttműködés, és a közös európai otthon utópiája az utóbbi években disztópiák sorozatának, vészforgatókönyveknek adta át a helyét.  Ezért annál is figyelemre méltóbb, hogy a szerzők, mit sem veszítve korábbi meggyőződésükből és lendületükből, amellett érvelnek, hogy Közép-Európa a remény régiója maradt, pontosabban azzá válhat. Miközben természetesen látják a bajt: az európai integráció a történetének legmélyebb válságát éli, mivel Európa megosztottságának meghaladása olyannyira nem sikerült, hogy kettészakadása már reális veszély” – fogalmazott professzor Miszlivetz Ferenc, a kötetet magyar nyelven kiadó kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének főigazgatója a Közép-Európa újragondolása – Miért itt dől el Európa jövője? című könyv hazai bemutatója kapcsán.

A kötet megvásárolható a kiadó, FTI-iASK (Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete – Institute of Advanced Studies Kőszeg) weboldalán.

Időpont: 2019. december 10. kedd 14.00 óra

Helyszín: Zwinger Öregtorony, Kőszeg H-9730 Chernel u. 16.