Kutatás és Tanulmányok

„Jót, s jól” : 26 tanulmány a fenntarthatóságról

„Jót, s jól” : 26 tanulmány a fenntarthatóságról / Szerk. Bodor Mónika, Kerekes Sándor, Zilahy Gyula

A kötetben megjelent tanulmányok és az alapjukat képező kőszegi konferencia előadásai korunk talán legégetőbb kérdéskörét, a gazdasági-társadalmi fejlődés fenntarthatóságának és hatékonyságának természeti, ökonómiai kritériumait vetették alá alapos elemzésnek. A tudományosság igénye egyaránt sajátossága minden tanulmánynak, ugyanakkor a szakmailag megalapozott javaslatok tekintetében jelentősek a különbségek az alkotógárda tagjai között. Ez a volatilitás, ami természetes jellemzője a gazdaság, a tudomány, az oktatás, a közigazgatás különböző terrénumain tevékenykedő személyiségeknek, nagyban hozzájárul a kötet gazdag gondolatiságához, a megoldások, javaslatok differenciáltságához.

A tanulmányokat jegyző kutatók – s e tekintetben csatlakozik hozzájuk a lektor is – bíznak abba, hogy a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos hazai tapasztalatok arra ösztönzik a helyi és az országos politika képviselőit, hogy komplexitásra törekedjenek, a burjánzó sztereotípiáktól elszakadva kezeljék a a fejlődés szükségszerűen megjelenő és kiéleződő ellentmondásait, koncentrálva a szubszidiaritás és a reziliencia elveire.

Írásaikban többen is érintettek a helyi szükségletekre termelő gazdaság működtetésének, fenntartásának differenciált szempontrendszerét, a célrendszer komplexitását. A lokális igények kielégítése gyakran nem hatékony nemzetközi összehasonlításában, az erre termelő szerveztek árui nem lennének versenyképesek a világpiacon, de munkahelyeket, és jövedelmet biztosítanak a környékbeli, gyakran képzettségi hátrányban lévő lakosságnak, azaz egyértelműen megőrzendő értéket képviselnek. /Oroszi Sándor/

Tartalomjegyzék

2017
296 oldal
978-615-80529-8-6

Ár: 2400 Ft

Kedvezményes ár: 1.200 Ft

A könyv megvásárolható közvetlenül a kiadótól, az alábbi LINKRE kattintva. A kötetet postán juttatjuk el, ennek költségei a vásárlót terhelik.

A könyv elérhető a Prospero Internetes Könyváruházban is, a következő linken: https://www.prosperod.hu/katalogus/