Kutatás és Tanulmányok

In memoriam Hankiss Elemér

„2015. január 10-én hunyt el Hankiss Elemér, Magyarország nemzetközi hírű tudósa. Hankiss a maga csendes, szerény, fizikailag szinte láthatatlan módján 1994 óta vett részt Vas megye és Kőszeg szellemi formálásában. Alapító tagja volt a kőszegi Európa Ház Egyesületnek, egyik kezdeményezője az idén 20 esztendős Nyári Egyetemnek, kutatója és munkatársa az ISES Alapítványnak – utolsó esztendejét is Kőszegen töltötte kutatóként.

Hankiss Elemér igazi tudós volt: tevékenysége nem kötődött egyetlen tudományterülethez, a Hamvas Béla által meghatározott „bölcsként” gondolkozott a világról, s kereste a helyét benne. Árulkodó utolsó kötetének címe (utolsó, nyilvános szereplése ennek bemutatója volt Kőszegen, 2014. december 15-én): A befejezetlen ember. Merthogy, a „befejezett” – az kész. Hankiss tudta, nincs ilyen; az örök keresés, az örök meghatározatlanságból fakadó kíváncsiság hajtotta őt s éltette művét.

Összeállításunk célja, hogy Kőszegen, Vas megyében keletkezett írásainak szűk keresztmetszetét adjuk. Kötetünkben közölt dolgozatok itt születtek, hogy aztán „befejezetlenként” tovább induljanak: nem egyszer mozgalommá vagy legalábbis szállóigévé nemesedve.”

 

Kiadó: Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete; Savaria University Press

2018. (második, bővített kiadás)

55 oldal

ISBN: 978-615-5753-19-0

Ár: 2015 Ft

Kedvezményes ár: 1.000 Ft

 

A könyv megvásárolható közvetlenül a kiadótól, az alábbi LINKRE kattintva. A kötetet postán juttatjuk el, ennek költségei a vásárlót terhelik.

A könyv elérhető a Prospero Internetes Könyváruházban is, a következő linken: https://www.prosperod.hu/katalogus/