Kutatás és Tanulmányok

Hogyan élénkítheti fel a vidéki Amerikát az éghajlatváltozás miatti „irányított visszavonulás”

A cikket Daniel Brooks és Hillary Brown az FTI-iASK kutatói írták, és a www.theconversation.com (2021. október 18.) oldalon jelent meg.

„A dél-olaszországi vidéki Calabria régió 2021-ben innovatív projektet jelentett be, amelynek célja, hogy új életet leheljen kisvárosaiba. A tervek szerint több ezer dollárt kínálnak fiatal szakembereknek, ha odaköltöznek, és vállalják, hogy vállalkozást indítanak, lehetőleg olyat, amelyre a közösségnek szüksége van.

Északnyugat-Arkansas hasonló programmal próbál új lakosokat vonzani az olyan vidéki városokba, mint Springdale, 10 000 dollár és egy mountain bike felajánlásával. A Kansas állambeli Lincoln ingyenes földterületet kínál azoknak a távmunkásoknak, akik hajlandóak odaköltözni és ott házat építeni.

Ezek az erőfeszítések a növekvő otthoni munkavégzés kultúráját használják ki arra, hogy megpróbálják a hanyatlóban lévő vidéki közösségeket újjáéleszteni.

Ezek az erőfeszítések kulcsfontosságúak lehetnek a várható belföldi klímavándorlás kezelésében is, mivel az éghajlatváltozás által súlyosbított viharok és erdőtüzek az ország egyes részeit lakhatatlanná teszik.

A fenntarthatóságra összpontosító professzorokként és szerzőkként látjuk, hogy az ehhez hasonló projektek hogyan segíthetnek megoldani mind a vidéki népességfogyás kihívását, mind pedig az éghajlatilag bizonytalan városokból való migráció várható felgyorsulását. Bár ez a javaslat talán nem minden közösség számára életképes, úgy véljük, hogy sok olyan város számára előnyös lenne, amely a népességfogyás megfordítására és gazdaságának megfiatalítására törekszik.”

A teljes cikket ITT olvashatja el angolul!