Kutatás és tanulmányok

Hangzó Város Nyári Zeneakadémia 2019 – Kőszeg

 

Hangzó Város Kőszeg 2019 plakát

2019-ben Kőszegen harmadik alkalommal, s Hangzó Város Nyári Zeneakadémia néven másodszorra rendeztük meg zenei mesterkurzusunkat.

A kurzus 2019. augusztus 28-án a köszöntők és programismertetés és Bali János programadó előadása után – hagyományosan – tanári koncerttel indult a kurzus fő helyszínén a Zwinger-Öregtoronyban (Kőszeg, Chernel u. 14.)

A műsor fő mottója az improvizáció és a díszítés volt, ahol a barokk darabokat követően közös szabad improvizáció zárta az estet:

Programok:

Augusztus 28. 19:00 Zwinger-Öregtorony

„Fekete hangok”

Virtuóz zene a 16-17. század fordulójáról

A Nyári Zeneakadémia tanári nyitókoncertje.

  • Andrejszki Judit – szoprán, Mizsei Zoltán – bariton,
  • Pétery Dóra – csembaló, Bali János – furulya, Szászvárosi Sándor – viola da gamba

Augusztus 29-én kezdődtek a mesterkurzusok, melyeken összesen 7 regisztrált és a kurzus végén oklevelet elnyert hallgató vett részt. A napi munkát – hagyományosan – közös szabadtéri énekgyakorlatokkal kezdtük a barokk díszítőtechnika jegyében. Ezt követően napról-napra Bali János előadásait hallgathattuk a díszítésről, melyhez minden alkalommal egyéni gyakorlati feladatok is társultak. A nyári zeneakadémia kiemelt programja volt Kőszeg Város ’Hangzó Városnapok’ programsorozatának, mely nevét is a mi  korábbi kezdeményezésünk alapján vette fel.

A kurzus folyamán a további előadások és koncertek valósultak meg:

Augusztus 30. 18:30 Zwinger-Öregtorony 

„Fantasia” – Telemann és a felvilágosodás. Bali János előadása és furulyakoncertje.

Augusztus 31. 17:00 Zwinger-Öregtorony

A Nyári Zeneakadémia növendékeinek hangversenye

Szeptember 1. 11:00 Nemescsó, Evangélikus Templom 

Heinrich Schütz: Bibliai dialógusok – A Nyári Zeneakadémia tanárainak és diákjainak zenés szolgálata az ünnepi istentiszteleten.