Kutatás és tanulmányok

Földfoglalás és beépítés Európa funkcionális városi területein – európai tanulmány iASK közreműködéssel

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség legújabb jelentése az Európai Unió és az Egyesült Királyság funkcionális városi területein (Functional Urban Areas – városok és azok ingázási övezetei) végbemenő földfoglalás tendenciáit és a földfoglalás degradációs hatásait foglalja össze, az érintett régiók gazdasági a társadalmi folyamataival összefüggésben.

Az Európai Unió területének 23%-át teszik ki a funkcionális városi területek, amik kiterjedése egyre növekszik. A nem városi területek városivá alakítása legtöbbször a természetes területek rovására történő földfoglalással jár. Az EU-ban 2012 és 2018 között 3581 km2, évente több mint 70 000 labdarúgó pályányi új földfoglalás történt, aminek közel fele beépítésre, leaszfaltozásra került.

A földfoglalás és beépítés sokrétű degradációs hatásait – a tájkép fragmentálásától az éghajlatra gyakorolt hatásokig – tárgyaló jelentés vezető társszerzője Tóth Gergely, az iASK főigazgató-helyettese.

A jelentés on-line böngészhető térképekkel és kereshető adatbázisokkal egészül ki, amik az Európai Környezeti Ügynökség honlapján érhetők el:

https://www.eea.europa.eu/highlights/urban-sprawl-continues-at-the

A teljes jelentés letölthető:

https://www.eea.europa.eu/publications/land-take-and-land-degradation