Kutatás és Tanulmányok

Ernszt Ildikó – Keller Krisztina – Tóth-Kaszás Nikoletta: A települési együttműködések elmélete és gyakorlata

A 21. században már a városok írják a történelmet. Egyre fontosabb egységekké válnak, amelyek sok tekintetben önállóan döntenek sorsukról. A városok már régen felismerték az összefogásban rejlő erőt és szövetségekbe tömörülnek; együttműködnek egymással a legváltozatosabb módokon és formákban világszerte, amiből sok hasznuk származik. Ezekről az együttműködésekről. azok típusairól, a siker kulcsáról kívánnak a szerzők egy képet adni; a fentiek igazolására számos jó gyakorlatot is összegyűjtve. A városok közötti együttműködés témáját körüljárva a testvértelepülési kapcsolatok – melyek a városok közötti együttműködések első tipikus formái voltak – elemzése sem maradhat el, hiszen olyan tanulságokat rejtenek, amelyeket érdemes megismerni, mielőtt az érintettek más kapcsolati háló építésébe kezdenek. A kutatásba a Pannon Egyetem érdekeltségi körébe tartozó városok szövetségének, a Pannon Városok Szövetségének (PVSZ) tagtelepüléseit vonták be. Ezeknek a városoknak a fejlesztési tervei is áttekintésre kerültek, majd közös irányokat vázoltak fel számukra, melyek alapján akár közös projektjavaslatok is készülhetnek a jövőben.

Jelen kötetben a térségi logikát követve a szerzők tovább kiindulási pontokat vázoltak fel a PVSZ újjászervezésére. Egyik céljuk az volt, hogy a Pannon Városok Szövetségének megújulását támogassák, azonosítsák az aktuális problémákat, és kísérleteket tegyenek egy egységes szubrégió, szövetség meghatározására; ezen kívül az érintett városoknak támpontokat nyújtsanak a struktúra és a tartalom vonatkozásában, hiszen a fenti települések kooperációjának tartalommal való megtöltésével nemcsak az érintett városok, de az egész szubrégió is csak nyerhet.

Tartalomjegyzék

2017
182 oldal
978-615-5742-02-6

Ár: 2400 Ft

Kedvezményes ár: 1.200 Ft

A könyv megvásárolható közvetlenül a kiadótól, az alábbi LINKRE kattintva. A kötetet postán juttatjuk el, ennek költségei a vásárlót terhelik.

A könyv elérhető a Prospero Internetes Könyváruházban is, a következő linken: https://www.prosperod.hu/katalogus/