Kutatás és tanulmányok

Erhard Busek emlékére (1941-2022)

 

Erhard Busek volt osztrák alkancellár (fotó: Nebojsa Tejic)

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Erhard Busek volt osztrák alkancellár, a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete Tanácsadó Testületének tagja 81. életévében, 2022. március 13-án elhunyt.

Erhard Busek szakmai karrierjét az Osztrák Néppárt (ÖVP) jogi tanácsadójaként kezdte, majd számos felelős pozíciót töltött be a pártban. 1979-től 1989-ig a párt bécsi szervezetét vezette, 1989-től 1991-ig a párt elnöke. 1978-tól 1987-ig Bécs alpolgármestere, 1989-től 1991-ig tudományért és kutatásért felelős miniszter. 1991-től 1995-ig alkancellár, egyúttal a felsőoktatási és művészeti ügyekkel foglalkozó minisztérium vezetője. Ezt követően gondolkodóként (számos európai egyetemen tanított, több helyen választották díszdoktorrá, Közép-Európával foglalkozó, Emil Brix-xel közösen írt legutóbbi könyve intézetünk kiadásában illetve támogatásával jelent meg magyarul és angolul) és aktív politikusként (így például az osztrák kormánynak az Európai Unió bővítésért felelős biztosaként majd a Délkelet-Európai Stabilitási Paktum koordinátoraként) is meghatározó szerepet játszott a közép-európai régió pozicionálásában az európai integráció folyamata során. Sokágú tevékenységének bázisa 1995-től napjainkig az általa létrehozott bécsi Duna–régió és Közép–Európa Intézet (IDM) volt.

Alkotó értelmiségiként és aktív politikusként is támogatta alapítványunkat, intézetünket és személy szerint több munkatársunkat is. Habitusa harmonikusan illeszkedett intézetünk célkitűzéseihez,művészet, tudomány, államok és civil társadalmak között épített hidakat, segítette az együttműködni képes és azt akaró intézményeket és egyéniségeket.

Hálásak vagyunk azért, hogy mindebből mi is részesedhettünk!