Kutatás és tanulmányok

Előrelépés a kőszegi zsinagóga felújításában Magyarországon

Kőszegre látogatott Ruth Ellen Gruber, a Jewish Heritage Europe Alapítvány munkatársa és Johannes Reiss, az eisenstadti Osztrák Zsidó Múzeum igazgatója idén augusztus 26-án. Gruber professzor évtizedek óta foglakozik az európai épített zsidó örökséggel, magyarul is megjelent publikációiban a magyarországi zsinagógákról is sokat írt. Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI-iASK) munkatársai mutatták be a vendégeknek a kőszegi zsinagógát, amelynek rekonstrukciója néhány hónapon belül befejeződik. A két vendég elismeréssel beszélt a munka már most is jól látható eredményeiről és Intézetünk szerepéről ebben a projektben. Tájékoztattuk vendégeinket a FTI-iASK Zsidóságtörténeti Munkacsoportjának tevékenységéről és áttekintettük az együttműködési lehetőségeket FTI-iASK valamint az Alapítvány és a Múzeum között.

„A régóta tartó sikertelen kísérletek és kudarcok után az 1945 után romosan és elhagyatottan álló 19. századi kőszegi zsinagóga helyreállítása lassan befejeződik – a terveket már 2020 októberében részleteztük. Az állami tulajdonban lévő zsinagóga kulturális központ lesz, de vallási szertartásokra is használják majd.

Az ausztriai Eisenstadtban Johannes Reissel, az Osztrák Zsidó Múzeum igazgatójával utazva a Jewish Heritage Europe munkatársa, Ruth Ellen Gruber augusztus végén látogatta meg a zsinagóga helyszínét.

Az épület külső munkálatai, beleértve a vakolást a szabadon hagyott téglaszerkezet felett, befejeződtek, a belső térben pedig állványzatokat helyeztek el.

A munkálatok tavaly ősszel kezdődtek, és az első fázis várhatóan idén fejeződik be, a teljes helyreállítás pedig 2022-ben fejeződik be. A projekt a teljes zsinagógakomplexum helyreállítását irányozza elő, beleértve a rabbi házát, az udvart, a kertet és a kerítést is.”

A teljes cikket ezen a Jewish Heritage Europe honlapon olvashatja angolul ITT!