Kutatás és Tanulmányok

Elhunyt Schöpflin György történész, politológus, volt EP-képviselő

Életének 82. évében elhunyt Schöpflin György történész, politológus, egyetemi tanár, volt európai parlamenti képviselő, a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI-iASK) Tanácsadó Testületének elnöke.

Schöpflin György 2016 óta látta el a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete tanácsadó testületének elnöki teendőit. Ezt megelőzően már az Intézet megalakítása előtt rendszeres vendége volt az ISES (Társadalomtudományok és Európa-tanulmányok Intézet) Alapítvány által Kőszegen szervezett nemzetközi tudományos konferenciáknak. 1998-tól több mint két évtizeden át visszatérő előadója volt a nyári egyetemnek, a téli iskolának, az Intézet Future of Europe előadássorozatának és a műhelybeszélgetéseknek.

Nyolcvanadik születésnapja alkalmából, életműve előtt tisztelegve jelentette meg az Intézet a Zavaros vizeken kormányozva /Navigating Troubled Waters című kötetét. Az angol nyelvű online könyvbemutatóra az idei esztendő januárjában került sor, amelyen Kormány és kormányzás: történelem, politika és elmélet címmel kerekasztal-beszélgetést is tartottak a rendezők, az FTI–iASK és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem. Az Intézet mindig is különleges helyet foglalt el szívében, amelynek támogatását élete végéig fontosnak tartotta: az FTI–iASK első öt évének eredményeit bemutató Kvantummechanika és az élet értelme című, október 4-én a Magyar Tudományos Akadémián megtartott konferenciára online bekapcsolódott, és hallhattuk értékes gondolatait.

Schöpflin György, a politikatudományok doktora 1939-ben Budapesten született. 1950-től 2004-ig az Egyesült Királyságban élt. Egyetemi tanulmányait a Glasgowi Egyetemen MA (1960), LLB (1962), majd Bruge-ben az Európa-Kollégiumban végezte (1962–1963). Londonban munkatársa a Királyi Nemzetközi Kapcsolatok Kutatóintézetének – Chatham House (1963–1967) és a BBC-nek (1967–1976). Ezt követően a Londoni Egyetem Kelet-Európai Intézet tanára (1976–2004), ahol 1998-tól 2004-ig Jean Monnet professzor és a Nacionalizmus Elméletek Központjának igazgatója. 2011-ig Forliban, a Bolognai Egyetem Politikatudományi Tanszékén tanított. Schöpflin professzor fő kutatási területe a politikaelmélet, ezen belül a nacionalizmus, a nemzeti mivolt, illetve a nemzeti kisebbségek kapcsolatrendszere, valamint a posztkommunizmus. Legfontosabb publikációi: Politics in Eastern Europe 1945–1992 (Blackwell, 1993); Nations, Identity, Power (Hurst, 2000); The Dilemmas of Identity (2010, Tallinn University Press), magyarul: Az identitások dilemmája (Attraktor, 2004). Társszerkesztője a Myths and Nationhood (Hurst, 1997) és a State Building in the Balkans. Dilemmas on the Eve of the 21st Century (Longo, 1998) című köteteknek. Politics, Illusions, Fallacies című könyvét a Tallini Egyetem adta ki 2012-ben, magyarul pedig Politika, illúziók, téveszmék címmel 2015-ben a Századvég kiadó. Utolsó könyve, The European Polis címmel az idei esztendő nyarán jelent meg a Ludovika Egyetemi Kiadónál.

2004 óta volt az Európai Parlament tagja a FIDESZ-MPSZ, az Európai Néppárt (Kereszténydemokraták) Képviselőcsoportjában, mely tisztségbe 2009-ben és 2014-ben is újraválasztották. Néppárti koordinátora az Európai Parlament Alkotmányügyi Bizottságának (AFCO), tagja a Nemzetközi Fejlesztési Bizottságnak (DEVE), póttagja az Európai Parlament Külügyi Bizottságának (AFET), valamint a Védelem- és Biztonságpolitikai Albizottságnak (SEDE); továbbá tagja az EP Közép-Ázsia delegációjának és póttagja az EU-Oroszország Parlamenti Együttműködési Bizottságának. Súlyos betegséget követően 2021. november végén hunyt el.