Kutatás és tanulmányok

Binder Trió – Bartók: Gyermekeknek II.

Megjelent a Binder trió új lemeze. Alaptémáját Bartók Béla Gyermekeknek című zongorára írt népdalgyűjteménye ihlette. Ebben az újabb népdal- válogatásban Binder Károly zeneszerző improvizatív elemekkel színesíti Bartók zenéjét. Hangulatokat, karaktereket ábrázol meg olyan kompozitorikus technikákkal, szerkesztési és rendezési elvekkel, melyek a rövid kis darabokban esszenciálisan megjelentek.

„A naturális struktúrákban való gondolkozás során megjelennek a kvart akkordok, a pentaton rendszerek, továbbá a különböző osztinátókra épülô modális skálák/polimodális kromaticizmus /, vagy a klasszikus zenéből ismert autentikus és plagális harmóniafordulatok. Mindegyik darab zárt, megszerkesztett formai kereteit kinyitottam. Minden rövid kis darab kibővült egy-egy improvizációs szakasszal, mely részek vagy bevezetőként /intro/ vagy a végén levezetésképpen, mint /outro/ jelennek meg.” (Binder Károly)

Binder Trió:

  • Binder Károly- zongora
  • Hidász Tamás – dob
  • Fonay Tibor – bőgő

1. Kanásztánc

2. Zöld a Duna

3. Cselédnek fogadva

4. Bordal

5. Változatok

6. Sirató ének

7. Icike, picike

8. Párnatánc

9. Fehér László lovat lopott

10. Felsőiregi

11. Régi magyar dallamok

12. Katonadal

13. Elmész rúzsám

14. Ha elmegyek

15. Betyárnóta

 

A CD megrendelhető az [email protected] email-címen, illetve személyesen megvásárolható a Zwinger-Öregtoronyban munkanapokon 10.00-16.00 óra között (Kőszeg 9730 Chernel u. 16.)