Kutatás és Tanulmányok

Beszélő Veszprém

Hogyan ​hallhatjuk meg, mit mond egy város? Kihez szól, kikről, miről beszél? Magától nem szólal meg, értő szakemberek, a város épületeinek, neves szülötteinek, régebbi és újabb hagyományainak ismerői segítik megtörni a csendet. Aki e könyvet kézbe véve akarja megismerni a várost akár karosszékben ülve, akár utcáin sétálva, a felszín mögé láthat. Bízunk benne, hogy Veszprém régi lakóinak is sok újat mond ez a 35 tanulmány. Szó esik tudományról, művészetről, oktatásról, püspökökről és pártvezetőkről, a városhoz kötődő megvalósult álmokról és csalódásokról. Mátay Mónika és csapata már a harmadik várost, Kőszeg és Keszthely után Veszprémet faggatja, követve az egyik legnevesebb 20. századi magyar történész, Szabó István útmutatását: „A történelem nem az enyészet őre. Ami elmúlt, nem hull a semmibe, hanem sorsa és alakítója annak, ami rá következik. Bennünk él és szenvedélyeket táplál.”
Pók Attila

A város központi szerepkörrel rendelkező település, amelynek kisugárzása van környékére, a régióra, esetleg az egész országra. A Dunántúl közepén található Veszprém is ilyen város. Évszázadokon, generációkon át formálódott, alakult. Veszprém a 21. században olyan, milyenné az itt élő emberek alakították. A könyv nekik – a múlt tevékeny embereinek – állít emléket. Gazdagították a várost, e könyv pedig gazdagít bennünket. Tanulságos olvasmány a mai veszprémieknek és a város iránt érdeklődőknek. A francia mondás szerint olvasni jó dolog: Lire, c’est une bonne chose! Tegye ezt Ön is!
Tar Ferenc

A könyv szerkesztője: Mátay Mónika

Szerzők: Bánsági Petra, Birkner Zoltán, Földesi Ferenc, Gy. Lovassy Klára, Hudi József, Jakab Réka, Karika Tímea, Karlinszky Balázs, Kerekes Sándor, Kovács Gábor, Márkusné Vörös Hajnalka, Mátay Mónika, Mizsei Zoltán, Nagy András, Praznovszky Mihály, Rainer Pál, Rybár Olivér, Sebő József, Trádler Henrietta, Tokaji Nagy Erzsébet.

Tartalomjegyzék és Előszó

496 oldal

ISBN: 978-615-5742-48-4

3500 Ft

A könyv a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa által támogatott program keretében valósult meg.

A könyv megvásárolható közvetlenül a kiadótól, az alábbi LINKRE kattintva. A kötetet postán juttatjuk el, ennek költségei a vásárlót terhelik.
A könyv elérhető a Prospero Internetes Könyváruházban is, a következő linken: https://www.prosperod.hu/katalogus/