Kutatás és Tanulmányok

Béládi Olívia: Város a határon (Socio.hu, 2013.)

„Az elmúlt év december harmadikán a kőszegi Európa Házban mutatták be Miszlivetz Ferenc, Márkus Eszter és az ISES kutatóinak közös munkáját Kreatív városok és fenntarthatóság címmel, majd idén február 18-án a Budapesti Corvinus Egyetemen rendeztek a könyv fővárosi bemutatója kapcsán workshopot. A téma fontosságára utal, hogy a kötetet olyan neve személyiségek méltatták, mint Réthelyi Miklós, a Magyar UNESCO Bizottság elnöke, Dale A. Martin, a Siemens magyarországi elnök-vezérigazgatója, Kerekes Sándor, a BCE Környezettudományi Intézetének igazgatója, Korompai Attila, a BCE Gazdálkodástudományi Karának docense, valamint Trautmann László, az egyetem Gazdálkodástudományi Karának dékánja.
A munka ahhoz az immár lassan két évtizedes kezdeményezéshez kötődik, amelynek célja egy szellemi műhely létrehozása a Kőszeg-Szombathely-tengelyen. E tudásközpont, intézményi keretet teremtve, hozzájárulhat a közép-kelet európai országok szorosabb együttműködéséhez, együtt gondolkodásához, valamint a régió fejlesztéséhez is.
A Kőszegen 1994-ben létrehozott Társadalomtudományok és Európa-tanulmányok Intézete (Institute for Social and European Studies, ISES)  jelenleg a Corvinus Egyetemmel közösen angol nyelvű Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok MA, valamint Kulturális Örökség Menedzsmen posztgraduális képzésnek és egy Nemzetközi Nyári Egyetemnek ad helyet. Ennek az intézménynek az oktatói, hallgatói, valamint helyi szakemberek (Bariska István szenior, a Vas Megyei Levéltár Kőszegi Fióklevéltárának nyugalmazott igazgatója, Bakó Béla és Takács Zsolt, az ISES oktatói, Szász Iza, az ISES munkatársa, valamint Katona Linda és Manga Ádám) jegyzik a kötet második részét, amelynek témája a Kőszeg-Szombathely-térség történelmi-környezeti bemutatása. A kötet első része, amelynek társszerzője Márkus Eszter közgazdász, a címben szereplő kreativitás és fenntarthatóság mérésére a későbbiekben alkalmazható úgynevezett KRAFT-index elméleti alapjait mutatja be.”
Béládi Olívia könyvrecenziója a www.socio.hu-n