Kutatás és tanulmányok

Az FTI-iASK könyvtára – A kutatók és a városi közösség szolgálatában

„Az egyetlen dolog, amit biztosan tudnod kell, az a könyvtár helye.” (Albert Einstein)

A Jurisics tér egyik emblematikus épülete a Sgraffitós ház – mely a múlt év tavaszán új köntösbe öltözött, miután befejeződött a homlokzati felújítás – ad otthont a Társadalom- és Európa Tanulmányok Intézete Alapítvány (ISES) valamint a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI) Könyvtárának közel 10 éve. Létrehozása és a törzsállomány kialakítása magyar és európai projektek (többek között Norvég Alap) keretében valósult meg, bővítése pedig Magyarország Kormányának támogatásával folyamatosan történik.

A könyvtár számos információforráshoz biztosít hozzáférést a használók kutatási, tanulási és művelődési igényeinek kielégítésére. Állományában csaknem 10.000 kötet található, leginkább angol, kisebb részben német és magyar nyelven állnak az olvasók rendelkezésére főként a társadalomtudományok területéről. Az elmúlt év folyamán könyvtárunk természettudományi, pedagógiai művekkel és művészeti albumokkal is gazdagodott. Szótárak, enciklopédiák, lexikonon segítik a naprakész tájékozódást, emellett klasszikus és szórakoztató irodalomi alkotások is megtalálhatók az állományban. Ezen kívül nyomtatott és elektronikus folyóiratokkal, előfizetett hazai és nemzetközi adatbázisokkal is állunk használóink rendelkezésére.

Beiratkozás nélkül igénybe vehető szolgáltatásaink közé tartozik az állomány helyben használata, a napilapok és folyóiratok helyben olvasása, valamint a számítógéphasználat.

A könyvtárba való beiratkozás után a következő szolgáltatások válnak elérhetővé: könyvek, napilapok és folyóiratok kölcsönzése, adatbázisokhoz való hozzáférés, különgyűjtemények használata, valamint a könyvtárközi kölcsönzés és a szaktájékoztatás.

Az FTI könyvtárában többféle különgyűjtemény is megtalálható, melyek egy része kölcsönözhető, míg a többi helyben használható. Ezek a következő neves személyek hagyatékai:

  • Hankiss Elemér
  • Borsody István
  • Nemeskürty István
  • Hernádi Gyula
  • Georg Süßmann

A könyvtár hétköznapjairól, az újonnan beszerzett dokumentumokról, különböző könyvtári programokról az érdeklődők a könyvtár Instagram oldalán tájékozódhatnak; profilunk a @iasklibrary néven található.

 

Az online katalógus és az adatbázisok linkje a www.iask.hu/hu/konyvtar címen érhető el.

Könyvtárunk állománya és szolgáltatásai mindenki számára elérhetők!

Részletes tájékoztatást szívesen adunk személyesen vagy a [email protected] e-mail címen.

Mindenkit szeretettel vár az FTI-iASK könytára!

Dóka Henrietta és Takács Eszter, FTI könyvtárosok

 

Nyitvatartás:

Szorgalmi időszakban:

H-P: 8:00 – 22:00

Vizsgaidőszakban és nyáron:

H-P: 8:00 – 17:00

Cím: H-9730 Kőszeg, Jurisics tér 7.