Kutatás és Tanulmányok

Az FTI-iASK Ipar 4.0 tréninget tartott a Bramacnál

A 4. ipari forradalom drámai változásokat hoz az életünk szinte minden területén, a gyártásban, termelésben ugyanúgy mint a munkaerőpiac átalakulásában. E folyamatokat az ipari termelésben érdekelt cégek jelentősen érzékelik napjainkban is.

Miközben egyre nehezebb új embereket felvenni és régieket megtartani, az új ipari forradalom lehetőségek végtelennek tűnő sorát ígéri az előrejelző algoritmusok és a gyors, összetett számítási megoldások alkalmazásával.

Intézetünk kétnapos képzése során a Bramac munkatársaival közösen vizsgáltuk meg, milyen változásokra kell felkészülnünk a termelésben, minőségbiztosításban, karbantartásban vagy a közlekedésben, a vásárlásban, az otthonunkban és egészségünk megőrzésében. Bármilyen témában merültünk el ezek közül, mindig arra a következtetésre jutottunk, hogy sok a tanulni valónk, és a legnagyobb hasznosságot akkor érhetjük el, ha az ember és gép együttműködésére törekszünk. Ehhez arra is szükségünk van, hogy jobban megismerjük a saját kreativitásunk és tapasztalati tudásunk lényegét és mélységeit. A győri tréninget Lantos Zoltán, az FTI-iASK kutatója vezette.