Kutatás és Tanulmányok

Az elszánt diplomata, aki szembeszállt egy birodalommal

Az 1956-os magyar forradalmat és szabadságharcot szétzúzó szovjet katonai beavatkozása miatt az ENSZ Biztonsági Tanácsa már október 28-án napirendjére tűzte az ún. „magyar kérdést”. A nemzetközi szervezet által megkezdett vizsgálatokat – köztük a 1956-os forradalom magyar résztvevőinek és szemtanúinak meghallgatását – egy Povl Bang-Jensen nevű dán diplomata kapta feladatul.

Bang Jensen

 

A diplomata mindent elkövetett, hogy a magyar kérdés ne csak egy politikai játszma legyen a nagyhatalmak között, hanem valóban kiderüljön az igazság a magyar szabadságharc leverése, az azt követő megtorlás részleteit illetően. Sikerült titokban tartania a vallomást tévő magyar forradalmárok neveit, megvédve ezzel életüket és az otthon maradt családtagokét a kádárista és a szovjet titkosszolgálattól.

Miszlivetz Ferenc, az FTI-iASK főigazgatója úgy véli, hogy „Povl Bang-Jensen tetteivel megmentette az ENSZ tekintélyét”.

Elszántságáért és bátorságáért először egzisztenciájával, majd életével kellett fizetnie. 1959. november 25-én – Hálaadás napján – holtan találták New York Queens negyedének egyik parkjában. Halálának körülménye máig tisztázatlanok.

Povl Bang-Jensen élete és működése a Narrative-ly honlapon. A cikk támaszkodik az FTI-iASK által kiadott „Egy kiáltás a szabadságért” c. Bogyay Katalin Magyarország ENSZ képviselője által jegyzett könyvre.

További részletek a narrative.ly angol nyelvű honlapján.