Kutatás és Tanulmányok

Angolul is megjelent Erhard Busek és Emil Brix Közép-Európa újragondolása c. könyve az FTI-iASK és a Routledge közös gondozásában

Emil Brix és Erhard Busek több mint 30 évvel a vasfüggöny leomlása előtt írt „Projekt Mitteleuropa” című nagy jelentőségű könyvük után újra megvizsgálja a Németország, Oroszország és a Földközi-tenger közötti politikai teret.

A kötet Közép-Európa 21. századi szerepét, az Európai Unió jelentőségét, az átalakuló Közép-Európa jelentőségét az európai egység szempontjából, valamint azt vizsgálja, mi történik, ha Közép-Európát marginalizáljuk. A szerzők álláspontja egyértelmű: Az európai integráció csak akkor lesz sikeres, ha a közép-európai országokat Lengyelországtól Észak-Macedóniáig, Csehországtól Romániáig és Moldáviáig Európa középpontjának tekintik. Az Európai Uniónak több közös és méltányos alapot kell teremtenie a „régi” és az „új” tagállamok között. A szerzők szerint minden további elmozdulás a „két sebességes Európa” felé az EU felbomlásához vezetne.

A szerzőkről:

Emil Brix (született 1956-ban Bécsben) osztrák diplomata és történész, jelenleg a Diplomatische Akademie Wien – Vienna School of International Studies igazgatója. Többek között 1982 óta az osztrák diplomáciai szolgálatban: A londoni/angliai Osztrák Kulturális Intézet igazgatója, a Külügyi Kultúrpolitikai Főigazgatóság főigazgatója, nagykövet az Egyesült Királyságban és nagykövet az Orosz Föderációban. Számos könyvet és cikket publikált a 19. és 20. századi osztrák és európai történelemről.

Erhard Busek (született 1941-ben Bécsben) volt osztrák tudományos és kutatási miniszter, oktatási miniszter, alkancellár; az osztrák kormány különmegbízottja az EU bővítésében, a Délkelet-európai Stabilitási Paktum különleges koordinátora, a Bécsi Gazdasági Fórum elnöke. Jelenleg a Duna Régió és Közép-Európa Intézet elnöke, a Délkelet-Európai Együttműködési Kezdeményezés koordinátora és Jean Monnet professzor ad personam.

A könyv megrendelhető IDE kattintva!