Kutatás és tanulmányok

Aktuális hírek, események az FTI-iASK-ból

Az FTI-iASK 2020/I. hírlevele

Kerekasztal beszélgetés Közép-Európa politikai szerepéről a Magyar Tudományos Akadémián

A Kőszegen működő Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI-iASK) egyik fő kutatási területe a Közép-Európa problematika: Közép-Európa, mint tudományos elemzési fogalom és mint politikai realitás.  A témakörrel kapcsolatos átfogó gondolatokat fejt ki két tekintélyes osztrák politikus és társadalomtudós, Emil Brix és Erhard Busek 30 év után újraírt, az Intézet kiadásában a közelmúltban magyar fordításban megjelent könyve. Rövidesen közzéteszi az Intézet három magyar kutató, Bába Iván, Gyurcsík Iván és Kiss Gy. Csaba Közép-Európa visegrádi szemmel című munkáját. A két műről február 12.-én 16 órakor Miszlivetz Ferenc főigazgató vezetésével a szerzők, valamint Catherine Horel (Sorbonne) és Hatos Pál (Nemzeti Közszolgálati Egyetem) közreműködésével kerek-asztal beszélgetésre kerül sor az Intézet és az Európa Mozgalom Magyar Tanácsa szervezésében.

Időpont: 2020. február 12. szerda 16.00 óra

Helyszín: Budapest, H-1051 Széchenyi István tér 9. Magyar Tudományos Akadémia – Főépület I. emelet – Felolvasóterem

További információk: https://iask.hu/central-europe-2020-and-beyond-reflections-on-the-book-by-emil-brix-and-erhard-busek-central-europe-revisited/

 

UNESCO MOST Téli Iskola az FTI-iASK-nál

Az egyre összetettebb globális politika a világ minden táján felgyorsítja a társadalmi átalakulást. A gyors változások, valamint a polgárok körében kialakult hiedelmek és normák közötti feszültség megingatja a kölcsönös és intézményi bizalmat. Hogy a szupracionális szervezetek és egyéb globális intézmények, vagy a nemzeti politikai megoldásokhoz való visszatérés tudja-e jobban kezelni ezeket a kérdéseket – ezzel foglalkozik az idei UNESCO MOST Téli Iskola.

Az Iskola kérdéseket feszeget: Mi váltotta ki a posztliberális rendszerek felemelkedését? Ennek mi a hatása az intézményi bizalomra helyi, nemzeti és nemzetek feletti szinten? Pusztán átmeneti globális zavarról van-e szó, amely az idő múlásával gyengülni fog, amikor majd új kihívások jelentkeznek?

A tapasztalt kutatók, széles látókörű aktivisták és állami tisztviselők előadásainak célja inspirálni a gondolkodást a bizalom megteremtéséről és helyreállításáról a globális, regionális és az alsóbb szintű kormányzás és politika szintjén. A MOST Iskola kapacitásépítő tevékenység, amely a döntéshozatal bizonyíték-alapú kompetenciáinak erősítésére koncentrál. Elősegíti a kutatók és a döntéshozók képességének fejlesztését az ismeretek cselekvésbe való átültetésére. Elsődleges célja, hogy támogassa a hosszú távú fenntartható fejlődést olyan helyzetekben, ahol ma a kapacitások hiánya korlátozza a kutatás megvalósítását.

Időpont: 2020. február 24-28. között

Helyszíne: Kőszeg H-9730 Chernel u. 14-16. Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI-iASK

További információk: https://iask.hu/call-for-applications-2nd-unesco-most-winter-school-24-28-february-2020-at-iask/

 

Beszélő városok: kisvárosi történetek

A kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének gondozásában áprilisban jelenik meg a Kőszegi történetek második kötete.

Az intézet egyik kiemelt feladata a kulturális örökségek újragondolása, 21. századi társadalmi elvárások és technikai igények szerinti megjelenítése. Ennek keretében indította el a Beszélő Házak projektet, kifejlesztette a hozzá kapcsolódó honlapot (www.talkinghouseseurope.com). 2019-ben adta ki a Beszélő Házak sorozat első köteteit, köztük a Kőszegi történetek-et.

A sorozat a hagyományos várostörténetekhez képest más megközelítéssel él: egyéni sorsokon, épületekhez köthető történeteken keresztül mutatja meg a „hely szellemét”. Így a helyi közösség múltja is a lokális identitás részéve válhat, és segíthet a drámai és erőszakos 20. század emlékeinek feldolgozásában. A szerkesztők arra törekszenek, hogy innovatív, a mai közönség számára érdekes és aktuális anyagok készüljenek, a széles értelemben vett kulturális örökség (történelem, művészettörténet, zene, irodalom, tudomány) bemutatására dolgozzanak ki megfelelő módszereket. A kulturális örökség megjelenítése nem diszciplináris, hanem sokkal inkább multi- vagy interdiszciplináris, ami a helyben élők és az idelátogatók számára egyaránt komplex élményt igyekszik nyújtani.

A Beszélő Házak következő kötetének megjelenése, a Keszthelyi történetek, ősszel  várható.

Időpont: 2020. április 23-26. között

Helyszíne: 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál – H-1024 Budapest, Kis Rókus u. 16–20. – Millenáris B. épület 18. sz. stand

További információk: https://iask.hu/koszegi-tortenetek/

 

A KRAFT-módszer szerepe a Veszprém és a Balaton-térség az Európa Kulturális Fővárosa 2023 projektjében

Miként fest a régiók jövője? A mainstream kutatók úgy vélik, hogy az együttműködés révén az összefogással élő régiók életképesebbé lesznek, mivel erősödik:

  • gazdasági életképességük (gazdaságuk rugalmasabban reagál a válságokra, az un. „ingatlan buborékokra”, összeomlásokra, az ellátási láncok megszakadására);
  • társadalmi életképességük (gazdaságuk saját területükön és másutt egyaránt az egyenlőségre, a szolidaritásra és az emberek közötti együttműködésre támaszkodik. Gazdaságuk az egyenlőtlenség fokozatos növekedése helyett fokozatosan méltányosabbá válik, bővül a nem kereskedelmi ügyletek tere: az együttműködő vagy a szolidaritásra épülő gazdaság);
  • ökológiai életképességük (radikálisan csökken a véges erőforrások kiaknázása és a szennyező anyagok kibocsátása, beleértve az üvegházhatású gázokat: az „egy bolygónk van” gazdaság).

A KRAFT-módszer támogatja a régiókat azon komponensek azonosításában, amelyek fejlesztik életképességi „környezetüket”. A 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címet az EU Veszprémnek és a Balaton-térségnek ítélte oda, és KRAFT módszertan jó hatást ígér egy olyan regionális stratégia kidolgozásához, amely még a projekt megvalósulása után is folytatódhat.

További információk: https://iask.hu/kraft-centre/