Kutatás és Tanulmányok

Agárdi Izabella – Miszlivetz Ferenc: Az aranykor birodalma: egy kreatív korszak üzenetei

„Az aranykor kezdetéről és végéről vita folyik, de történelmi jelentősége vitán felül áll. Örökségének, üzeneteinek megfejtése ma is kihívás. Mint minden nagy és kulturálisan gazdag korszakot, ellentmondások és kétértelműségek feszítik. A megnyíló új társadalmi-gazdasági tér, az anyagi gyarapodás, technikai innováció és infrastruktúra-fejlesztés, valamint a liberalizmus optimizmust sugárzó világnézete, a viszonylagos béke, a látványos sikerek és a kulturális-szellemi pezsgés éppúgy jellemzik, mint az éleződő nemzetiségi konfliktusok, a társadalmi feszültségek és a kulturálisan izgalmas, de politikailag nehezen kezelhető komplexitás. Esszénk kísérlet az aranykor ritka történelmi sűrítményéből váratlanul kicsapó új perspektívák felvillantására, amelyek mindennél jobban megmutatkoznak Budapest precedens nélkül állóan gyors felemelkedésében, a birodalom
két fővárosának izgalmasan alakuló viszonyában és a duális monarchia ama – nem ellentmondások nélküli – törekvésében, hogy modern, alkotmányos állammá alakítsa a Habsburg birodalmat, újrafogalmazva annak civilizációs misszióját.
A korszak több okból is megérdemli az újragondolást. A legfontosabb ezek közül talán az a tágasság, ami a művészeti és tudományos kreativitást ugyanúgy táplálta, mint ahogy elképzelhetővé és kívánatossá tette az eltérő nyelvi és vallási kultúrák, valamint társadalmi osztályok termékeny együttélésének hosszú távra szóló perspektíváját.”

(Bevezető)

 

 

107 oldal

2000 Ft

Kedvezményes ár: 1.000 Ft

ISBN 978-615-5742-05-7

 

 

A könyv megvásárolható közvetlenül a kiadótól, az alábbi LINKRE kattintva. A kötetet postán juttatjuk el, ennek költségei a vásárlót terhelik.

A könyv elérhető a Prospero Internetes Könyváruházban is, a következő linken: https://www.prosperod.hu/katalogus/