Kutatás és tanulmányok

A világ vallásainak hajóján

Várszegi Asztrik, pannonhalmi főapát volt a vendége legutóbb a Tudomány a kocsmában c. programsorozatnak Kőszegen.

Az előadás témája Ferenc pápa és a kereszténység helyzete, de a főapát történeti összefüggésekre is fel kívánta hívni a figyelmet, és olyan kérdésekre is választ keresett, mint hogy mit akar az egyház, mit mond saját magáról, és milyen Jézus egyházának zarándokútja a történelemben.

Előadásában a huszonegyedik századi ember félelmeiről beszél. A jövőtől való szorongásról, a szabadságról, és arról, hogy ezekre a kérdésekre milyen válaszokat adhat a katolikus egyház. Szerinte a kereszténység elsősorban lehetőséget kínál. Lehetőséget az egész emberiség számára.

Álláspontja szerint az egyháznak nem feladata megoldani a társadalmi problémákat. Az egyház az életet akarja szolgálni. Ha mégsem ennek szellemében cselekszik, akkor az élet majd rákényszeríti a változásra.

Az előadáshoz hozzászólók többsége az iszlám vallás térhódításának veszélyéről kérdezte a főapátot. Az egyházi vezető egy harminc évvel ezelőtti tapasztalatot osztott meg a hallgatósággal, amikor egy konferencián a világ minden részéből érkezett egyházi előadók az iszlám előretöréséről beszéltek. Már három évtizeddel ezelőtt is lényegi kérdésként tartották számon, így azt konferencia témájává tették. A főapát a párbeszéd fontosságára hívta fel a figyelmet. A dialógusra készen, kulturáltan és jóindulattal kell közelíteni a világ más vallásaihoz.

 

További részletek a Vas Népe online felületén ITT!