Kutatás és tanulmányok

A vágy, a hűség és a szeretet: Varga Kinga tárlata Kőszegen

Varga Kinga (KingArt) Vázák, virágok című kiállításának megnyitóján Kecskés Andrea méltatta a művészt. Laudációját közzétesszük, a sok fotóval pedig igyekszünk visszaadni a vernisszázs kellemes hangulatát. A tárlat a Zwingerben nézhető meg.

Kedves Vendégeink!

Örömmel üdvözlöm Önöket a „Vázák és Virágok” című kiállítás megnyitóján. Egy újabb alkotásokkal teli pillanatot élhetünk át egy rendkívüli művész, Varga Kinga közreműködésével.

Előző kőszegi kiállításán, „A vásznon túl” címmel, már betekintést nyerhettünk Kinga világába, ahol a fantázia útvesztőiben barangolva találkoztunk színekkel, formákkal és érzelmekkel. Egy olyan világban, ahol a vászon nem csupán egy anyag, hanem egy kapu, ami mögött az álmaink és gondolataink valósággá válnak.

Kinga egy olyan művész, akinek alkotásai számunkra tükröt tartanak. Személyes, kreatív és bátor munkái által képesek vagyunk betekinteni a lelke mélyébe, és talán magunkra ismerünk azokban a pillanatokban, amikor a képek elénk tárják a belső világát.

Az alkotásnak két fő iránya van: a befelé fordulás és a kifelé mutatás. Kinga munkássága éppen e kettőt ötvözi egyedülállóan. Az ő alkotásai nem csupán önmagukért beszélnek, hanem életre keltik a körülöttünk lévő világot, és megmutatják, hogy a művészet nem csupán esztétikai élmény, hanem terápia is.

Kinga vallja, hogy az alkotás egyfajta gyógyír a lelki sebekre. Általa felszabadulnak az érzelmek, oldódnak a gátak, és megnyílik az út az önismeret felé. Ez a folyamat nemcsak számára, hanem a nézők számára is transzformációt hoz, és segít abban, hogy közelebb kerüljünk önmagunkhoz és egymáshoz.

Ahogy belevetjük magunkat a „Vázák és Virágok” világába, ne feledkezzünk meg a virágok mély jelentéséről és erejéről sem. A virág nem csupán egy szép tárgy vagy díszítőelem, hanem egy mélyen gyökerező szimbólum, mely a vágyat, hűséget és szeretetet hordozza magában.

A virágoknak sajátos nyelve van, mely színeik és formáik által közvetítenek felénk üzeneteket. A rózsák szenvedélyt, a liliomok tisztaságot, a tulipánok bájat képviselnek.

A virágoknak a magyar néprajzban is gazdag és mély jelentése van, melyek sokszor a természet, az évszakok és az emberi élet különböző szakaszaival kapcsolódnak össze.

Kinga festményein is minden virág egy történetet mesél el, és minden szirom egy érzelem kifejeződése.

Ezen a kiállításon a vázák és a virágok közös tánca elevenedik meg, ne feledjük megünnepelni ezt a csodálatos egyesülést, melyben az élet és a művészet találkozik.

Arra buzdítom Önöket, hogy lépjünk be együtt ebbe a varázslatos világba, ahol a virágok színei és formái mesébe illő történeteket mesélnek el nekünk. Tartsuk könnyedén, lazán a vállunkat, és engedjük, hogy az érzelmek és gondolatok áradása elragadjon minket!

Kedves Kinga, köszönjük, hogy megosztottad velünk a világodat. Büszkék vagyunk rá, hogy részesei lehetünk ennek az utazásnak. És most, ezen a megnyitón, hadd adjuk át a szót az alkotásaidnak. Nyissuk ki együtt az ajtót a színek, formák és érzelmek világába!

Kívánok mindenkinek kellemes elmélkedést és mélyreható élményeket a kiállításon! Köszönöm.

A kiemelt fotón balról: Stefánich Éva, az iASK sajtószóvivője, Varga Kinga (KingArt) festőművész és Kecskés Andrea látható.