Kutatás és tanulmányok

A Széchenyi István Egyetem elismerését vehette át Miszlivetz Ferenc

A győri Széchenyi István Egyetem tiszteletbeli doktori (Doctor Honoris Causa) címmel ruházta fel az FTI-iASK főigazgatóját, Miszlivetz Ferencet a térségi felsőoktatás fejlesztése, az intézmények közötti együttműködés erősítése, valamint a tudományos teljesítmény láthatóvá tétele terén végzett értékes munkájának elismeréseként.

Az Egyetem vezetése az elismerést az Egyetem XXIX. Akadémiai Napján, 2022. szeptember 20-án adta át ünnepélyes keretek között.

Az elismerés laudációja: Dr. Miszlivetz Ferenc professzor úr több évtizedes szakmai, kutatói munkáját, amelyet a térségi felsőoktatás fejlesztése, az intézmények közötti együttműködés erősítése, a tudományos teljesítmény láthatóvá tétele érdekében fejtett ki, egyetemünk kiemelten elismeri. A tudományterületek együttműködését szorgalmazó, szervező, azt ösztönző munkája hatékony és jól alkalmazható példa a kutatónak, oktatóknak, hallgatónak. Mentori, tudományszervezői tevékenysége meghatározó módon járul hozzá a tudományos életút megismertetéséhez. Kiemelkedő tudósi tekintélye értékes alapot jelent a közös munkánkban.

Miszlivetz Ferenc, az MTA doktora, a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének alapítója és főigazgatója. Jean Monnet ad personam professzor, a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karának egyetemi tanára. A KRAFT integrált város és vidéke koncepció kidolgozója. Kutatási területei: a demokrácia elmélete és gyakorlata, a civil társadalom, Közép-Európa és Európa-tanulmányok, globalizáció, fenntarthatóság. Számos európai és amerikai egyetemen tartott előadásokat, tanított és kutatott. 2018-ig a Bolognai Egyetem állandó vendégprofesszora volt. 2012-ben a Columbia Egyetemen Deák ösztöndíjas vendégprofesszoraként tanított New York-ban. Miszlivetz professzor alapítója és elnöke a Társadalomtudományok és Európa Tanulmányok Intézete Alapítványának Kőszegen (Jean Monnet Kiválósági Központ). 2012 óta az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság tagja, a kőszegi UNESCO Cultural Heritage Management and Sustainability UNESCO tanszék irányítója.

Számos díjban és elismerésben részesült, köztük a Magyar Köztársaság Tisztikeresztje (2021).

Az eseményről bővebben az alábbi LINKEN lehet olvasni.

 

Az ünnepséget a Széchenyi István Egyetem Új Tudástér Aulában tartották. (Fotó: Széchenyi István Egyetem)

 

Baranyi Péter Zoltán rektor, Filep Bálint kuratóriumi elnök, Friedler Ferenc tudományos igazgató és Miszlivetz Ferenc főigazgató. (Fotó: Széchenyi István Egyetem)

 

Miszlivetz Ferencnek Filep Bálint gratulál. (Fotó: Széchenyi István Egyetem)

 

Baranyi Péter Zoltán rektor, Filep Bálint kuratóriumi elnök, Miszlivetz Ferenc főigazgató, Friedler Ferenc tudományos igazgató. (Fotó: Széchenyi István Egyetem)