Kutatás és Tanulmányok

A postagalamboktól a földtávíróig – Az első világháború információ története – Fotókiállítás a Zwingerben

Az FTI-iASK szervezésében I. Világháborús információ történeti fotó-, és a háború utáni évekhez kapcsolódóan kőszegi és Vas vármegyei történeti emlékkiállítás nyílik.

Időpont: 2021. november 03. szerda 10.30 óra

Helyszín: Kőszeg H-9730 Chernel u. 16. Zwinger-Öregtorony 

Legyen része a Te családod is kiállításnak!

Miként élték meg Kőszeg és az egykori Vas vármegye lakói – például a Ti felmenőitek (nagy-, déd-, vagy ükszüleitek) – az első világháborút, az „őszirózsás” forradalmat, a Tanácsköztársaságot, az 1920-as Trianoni békediktátumot, az Őrvidék (Burgenland) elcsatolását, Sopron megmaradását, vagy éppen az 1921-es,sikertelen királypuccsot? 

Nézzetek körül otthon az őszi szünetben! Hozzátok el az első világháború korszakából vagy az utána következő néhány évből származó információtörténeti emlékeket: fényképeket, tárgyakat, kisebb-nagyobb nyomtatványokat, plakátokat, magánleveleket, dokumentumokat – vagy tárgyakat, amelyek sajtóval, könyvvel, olvasással, hírközléssel, térképpel, optikai technológiákkal és hasonlókkal kapcsolatosak.

Nézzetek körül a pincében/padláson és faggassátok ki az idősebb családtagokat, milyen történetekre emlékeznek ezekből az időkből.

Nagymamák, nagypapák, déd- és ükszülők segítségével keressetek elő régi családi ereklyéket, az archívumokat nézzétek át a szüleitekkel, hátha találtok felmenőktől frontról hazaküldött levelet, vagy abból az időszakból származó tárgyakat!

A tárgyakat, dokumentumokat és történeteket rendszerezve bemutatnánk egy társkiállításon a Zwingerben!

A tárgyakat, családi emlékeket várjuk az FTI-iASK Titkárságán!

Cím: Kőszeg H-9730 Chernel u. 14. I. emelet. – Hétköznaponként 8:00-16:00 óra között

A tárlat nyitott és megtekinthető lesz, iskolai csoportoknak és érdeklődőknek pedig meghatározott időpontokban tárlatvezetést szervezünk Z.Karvalics László történész, kutató (FTI-iASK) vezetésével..

A kiállítás díjmentesen látogatható!

A megnyitón az egyik helyi gimnázium diákjai is részt vettek..