Kutatás és Tanulmányok

A hangzó városkút története – A Kőszegi Önkormányzat és az FTI-iASK közös projektje

Váczi Dániel és Mátay Mónika szerelés közben

Kőszeg Város Önkormányzata TOP-1.2.1-16-VS1-2017-00003 turisztikai projektjének keretében megújult a Jurisics téren 1776 óta álló műemléki védettségű Városkút. Teljes körűen restaurálták kőszerkezeteit. A műszakilag már nem megfelelő részeket eltávolították a kútról, a kőanyagot szükség szerint szilárdították, konzerválták; a plasztikai hiányokat pótolták. A restaurálást Konkoly György végezte az Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatalhoz benyújtott terv szerint. Ezzel párhuzamosan javították a kút tetőszerkezetének rézmunkáit, és a kútházban szükséges kőműves munkákat végeztek.

Azért, hogy a Városkút még vonzóbb legyen a kőszegiek és a turisták számára egy egyedi és különleges tulajdonsággal is ellátták.

Vajon mitől lett más a kőszegi Városkút a Jurisics téren?

Mizsei Zoltán, a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének (FTI-iASK) zenei kutatójában  fogant meg az ötlet, hogy a város zenei múltjához kapcsolódva, egy illő helyszínen, illő hangú harangjáték jöjjön létre. 2017-ben, az akkor FTI-iASK-ösztöndíjas zenész, Váczi Dániel csatlakozott a gondolat megvalósításához, ő készítette el a zenélő szerkezet terveit. A zenélő szerkezet 30 behangolt kromatikus metalofon hanglapból áll, melyet a Jurisics téri Városkút boltíve alá került beépítésre.

Mizsei Zoltán bemutatja az elképzelését

A hanglapok 10 mm vastag alumínium ötvözetből készültek egy 12 szegmensű 2,5 fordulatú spirálban elrendezve, s rezonátor csövek erősítik fel az alaphangokat. A verőket Arduino mikrokontroller vezérlésű szolenoidok (elektromágneses tekercs, mozgatható vasmaggal) mozgatják.

Básthy Béla polgármester az elkészült Hangzó Városkútnál

A tervezők törekvései felkeltették Kőszeg Város Önkormányzatának érdeklődését, s az akkori alpolgármester, Básthy Béla felkarolta a kezdeményezést, s beemelte annak megvalósítását az akkor beadandó Európai Uniós turisztikai fejlesztési pályázatba. 2019-ben megszületett a szerződés, melynek értelmében Terebessy Tóbiás, a Medence Csoport formatervezője által valóságos alakot öltött a megálmodott zenegép.

Az alumínium ötvözetű hanglapok spirálja

Mitől egyedi és világraszóló a kőszegi Hangzó Városkút? Bár a világban harangjátékok szerte jelen vannak egy-egy városi tér atmoszférájában, a kőszegi Hangzó Városkút világelső abban a tekintetben, hogy itt interaktív módon, többféleképpen is megszólaltatható a harangjáték. Másrészről a harangokkal szemben a hanglapok hangja sokkal tisztább, így összetett zeneművek lejátszására sokkal alkalmasabb. Kőszeg város zenei öröksége gazdag az ilyen „összetett” zeneművek tekintetében. A Hangzó Városkút egyik legfőbb feladata ennek a repertoárnak visszaemelése a városi hangzó térbe. A zenegép vezérlése számítógép által történik. Lejátszhatók előre megírt darabok, de élőben is játszható rajta zene megfelelő MIDI-billentyűzet segítségével. További célprogramok segítségével alkalmassá tehető bármilyen egyéb irányú – játékos, interaktív, rajzolásra-, mozgásra-, énekhangra- vagy akusztikus hangszerre reagáló – megszólaltatásra is. Ilyen módon széleskörűen használhatóvá válik szórakoztatási-, turisztikai-, művészi- és oktatási, ismeretterjesztő célokra.

 

Hangzó Városkút ünnepélyes átadása 2020. június 24-én, szerdán 11.00 órakor volt Kőszegen a Jurisics téren.