Kutatás és tanulmányok

A frontvonalban – A civil társadalom válasza az európai háborúra – Európa jövője sorozat

A frontvonalban – A civil társadalom válasza az európai háborúra – Az FTI-iASK Európa jövője globális kontextusban sorozata 

Az orosz-ukrán háború a második világháború óta az egyik legnagyobb menekültválságot okozta Európában: alig két hónap alatt több mint 5 millió ukrán embernek kellett elhagynia otthonát. Miközben az EU tagállamai rugalmas migrációs szabályokat hoztak, hogy lehetővé tegyék számukra a legális és biztonságos tartózkodást az EU-ban, a civil szervezetek a szomszédos országok határainál a frontvonalban voltak és vannak, hogy támogassák a konfliktusövezetből való evakuálást, pénzt gyűjtsenek, lobbizzanak a kormányoknál és azonnali segítséget nyújtsanak. Ez a kerekasztal-beszélgetés olyan civil szervezetek és magánszemélyek előadóit gyűjti össze, akik aktívan részt vesznek az Ukrajnában élők és az ukrán menekültek támogatásában. A középpontban az Európa jövőjéről szóló vita áll a civil társadalom szemszögéből, az ukrajnai fegyveres konfliktus okozta, egymással összefüggő válságok összefüggésében.

Vitaindító előadás. Kenneth Higbie Phillips (Futures LLC NGO)

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői:

  • Ian Bearder (Veedoo; Runday)
  • Irina Molodikova (CEU)
  • Olga Nikolska (ISAR Ednannia)

Moderátor: Sanja Tepavcevic (iASK)

Időpont: 2022. június 14. (kedd), 16.00 óra (CET) 

Helyszín: Az FTI-iASK online platformjai (Zoom és Facebook)

Az esemény angol nyelven kerül megrendezésre!

További információk a résztvevőkről:

Moderátor: dr: Sanja Tepavcevic (iASK Fellow) a CEU, a Budapesti Gazdasági Egyetem és az Eötvös Lóránd Tudományegyetem munkatársa volt. Tagja a budapesti székhelyű Párbeszéd civil szervezetnek, és külső munkatársa volt a Horvát Európai és Globalizációs Tanulmányok Intézetének. A Moszkvai Állami Egyetemen szerzett újságírói diplomát, a CEU-n nemzetközi kapcsolatok és európai tanulmányok szakon MA diplomát, valamint politikatudományból PhD fokozatot. Kutatási területe az orosz és ukrán külpolitika, a posztszovjet migráció és a bevándorló vállalkozók, valamint a volt jugoszláv államok és a V4-országok külgazdasági politikája.

Résztvevők:

Kenneth Higbie Phillips vezetői tréner és civil társadalmi stratéga az Egyesült Államokból. 60 éve dolgozik civil szervezetekkel világszerte.  Az NGO Futures LLC mentora, és a 3 kötetes The Civil Society Series című könyv szerzője. Több évtizedes tapasztalattal rendelkezik vezetőként, menedzserként, pénzgyűjtőként és mentorként az AIESEC-nél, a Nemzetközi Oktatási Intézetnél, a Save the Childrennél, a PLAN Internationalnél, a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségénél, valamint számos ország civil szervezeteinek tanácsadásában. Az 1990-es évek eleje óta rendszeresen látogat Ukrajnába, Romániába és Lengyelországba, hogy segítse az ottani civil szervezeteket.

Ian Bearder Kijevben (Ukrajna) él. MA diplomáját európai politikából szerezte a Budapesti Corvinus Egyetem Kőszegi Kampuszán. A Veedoo szoftvercég alapítója és vezérigazgatója. 2016-ban megalapította a „Runday”-t, amely hetente 4000 tag számára ingyenes futóeseményeket szervez 7 városban. 2017-ben társalapítója volt a kijevi Disinfo Technek. Munkájának nagy része az online dezinformáció elleni küzdelemre összpontosít. 2017-ben társalapítója volt az „Urban Space 500” nevű, 500 aktív polgárt tömörítő szociális/kooperatív étteremnek, amely nyereségének 80%-át a városfejlesztést célzó szociális projektek támogatására fordítja vissza.

Irina Molodikova a CEU tudományos munkatársa és a budapesti székhelyű DIAlogue civil szervezet elnöke. Önkéntes a Gimnáziumban, amely ingyenes oktatást biztosít menekült ukrán gyerekeknek. Irina a Moszkvai Állami Egyetemen szerzett PhD-fokozatot társadalomföldrajzból, és az ausztriai Európai Békeegyetem Béke- és Konfliktus Tanulmányok szakán szerzett MA diplomát. Fő kutatási területe a migráció és a demográfia a volt szovjet térségben.

Olga Nikolska, az ISAR Ednannia ukrán civil szervezet programigazgatója. Évente legfeljebb 500 szervezetnek nyújt pénzügyi támogatást Ukrajna valamennyi területéről. Ő felügyeli a szervezeten belül a filantrópia kultúra fejlesztésének irányítását. Az Ednannia-nál az ő feladata a filantrópia előmozdítása, többek között, de nem kizárólag a civil szervezetekkel együttműködő városi közösségi alapítványok támogatása.