Kutatás és tanulmányok

A Fordított napló bemutatója a színházban

Bemutattuk Szombathelyen is a Fordított napló című új kötetünket, amely az ÁBTL a Kronosz Kiadó és az iASK közös gondozásában jelent meg. A Weöres Sándor Színház Krúdy Klubjában Prieger Zsolt újságíró, tanár, az Anima Sound System vezetője kérdezte a szerzőket és a szerkesztőket. A beszélgetésben részt vett: Miszlivetz Ferenc, az iASK főigazgatója, Matyasovszky-Németh Márton, az ELTE Bibó István Szakkollégium igazgatója, és az iASK tudományos munkatársa, Stefánich Éva, a Fordított napló és Kovács Ágnes a tavaly megjelent Maradok civil című kötet szerkesztője.

Hangszeren közreműködött (saját szerzeményét adta elő): Mizsei Zoltán egyházzenész, az iASK kutatója. A bemutató után a meghívottak Visky András: Pornó: Feleségem története című darabját nézhették meg Csonka Szilvia előadásában. Az estről készült hosszabb beszámolónkat nemsokára az intézet weblapján közöljük.

A brogue.hu tudósítása a bemutatóról. Írta: Varga Henrietta

https://www.brogue.hu/titkosszolgalati-jelentesek…

A könyvről: 👇

A könyv mintegy százharminc napi operatív információs jelentést foglal magába az előző rendszerben megfigyelt célszemélyekről, elsősorban Miszlivetz Ferencről, és kollégáiról, baráti társasága, ismerősei, szűkebb és tágabb kapcsolatrendszeréről. A könyv visszaemlékezéseket és esszéket közöl azokról az időkről, helyszínekről, eseményekről és személyekről, akik a jelentésekben szerepelnek. Az önmagában is különleges „jelentésgyűjtemény”, a kommentárok, elemzések egyfajta látleletként szembesítik az olvasót a rendszerváltoztatást megelőző évtizedek eseményeivel, emellett a visszaemlékezések szövegei mentén olyan történet íródik, amely túlmutat a lehallgatási jegyzőkönyvek mondatain, s korabeli aggodalmainkon át a jövő felé irányítja figyelmünket.