Kutatás és Tanulmányok

A Festetics-rejtély – FTI-iASK könyvbemutató az Akadémián

A Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének fiatal ösztöndíjas kutatója, Poczai Péter  által írt A Festetics-rejtély – A genetika története és Festetics Imre hagyatéka c. könyv bemutatója lesz május elején Budapesten a Magyar Tudományos Akadémián, ahol aznap tartják a Festetics emlékkonferenciát.

A szerző, aki egyben a Helsinki Egyetem docense is, sok éves kutatást követően írta meg könyvét, melyből a genetikai alaptörvényeit felismerő, Kőszegen élő, magyar arisztokrata, gróf Festetics Imre tudományos tevékenysége mellett kirajzolódik magánélete is. A leendő olvasók számára nyivánvalóvá válik, hogy miért volt fontos a Habsburg császári titkosszolgálat számára, hogy eltussolja Festetics felfedezéseit. Továbbá kiderül, hogy milyen hazai, nemzetközi politikai és szakmai kapcsolatokat tartott fenn Festeics Imre és ezek miként befolyásolták sorsát.

Időpont: 2019. május 09. csütörtök 16.00 óra

Helyszín: Budapest, H-1051 Széchenyi István tér 9. Magyar Tudományos Akadémia – Főépület Díszterem

Köszöntő:

Miszlivetz Ferenc főigazgató (FTI-iASK)

A könyvet bemutatja

Szathmáry Eörs evolúcióbiológus (MTA)

Pók Attila történész (FTI-iASK)

“Nagyon rázós a morfológiai bizonyítékoknak hinni: sokkal biztosabb, ha örökléstani evidenciákra építünk a biológiában.” Amikor mentorom, az evolúciógenetikus John Maynard Smith mondatát hallottam – úgy valamikor 1990 táján – akkor még nem tudtam, hogy az örökléstan, vagyis a genetika alapjaihoz igen sok köze van egy a XVIII-XIX. században Kőszegen élt és alkotott magyar főúrnak: gróf Festetics Imrének. Az hogy sem Maynard Smith, sem én nem voltunk ennek tudatában, napnál világosabban mutatja, hogy milyen nagy jelentősége van minden olyan munkának, mely tudásunk e szégyenletes hiányát befoltozni kívánja. Most Poczai Péter szállt hadba e fontos magyar szellemi termék jogainak a védelmében. Most az ő könyvét vehetjük a kezünkbe, mely a legfrissebb (gyakran saját) tudományos eredményekre támaszkodva vezeti be a genetika, mint fogalom megteremtőjének és a genetika, mint tudomány egyik megalapozójának a művébe.”

Szathmáry Eörs evolúcióbiológus (MTA)

A könyvbemutató kapcsán a Kossuth Rádió Regényes történelem c. műsora is feldolgozta gróf Festeics Imre tevékenységét, melyet ITT hallgathatnak meg!