Kutatás és tanulmányok

A Biden kormány első 100 napja

Interjú Jody Jensennel és James M. Skelly-vel az FTI-IASK kutatóival a Magyar Közgazdasági Társaság Feljődés-gazdaság c. honlapján.

 

Az új amerikai adminisztráció hivatalba lépése korszakhatár a világpolitikában. A globalizmus tartalma megváltozott, Joe Biden világossá tette, hogy elkötelezett a globalizáció és az új világrend mellett. 2021-ben már más világban élünk. Új világ van születőben. A tudományok köre kibővült, az új tudás új állami erőcentrumokat hozott létre. A változás nyomon követhető a termelési folyamat alapvető átalakulásában. Az új termelési mód kialakítja az új életmódot. Joe Biden Amerikája ezt észlelve cselekszik, igy az ő 100 napja több, mint az Egyesült Államok sorsfordító története.

Az Egyesült Államok a világ vezető hatalma ma is, de hegemón szerepét ma már másként gyakorolja, mint a XX. vagy a XXI. század eddig eltelt időszakában., ehhez keres partnereket. Ez a folyamat különösen a technológiai fejlődésen látszik.

 

Bár a 100 nap csak 5 nap múlva ér véget, mégis fontos, hogy értékelést adjunk a kormányzat eddigi teljesítményéről. Ez alkalommal két szakértőt, Jody Jensent (FTI-IASK) és James M. Skelly-t (ISES Foundation) kértük meg arra, hogy fejtsék ki az álláspontjukat az elmúlt 100 napról. Az alábbi kérdéseket tettük fe l:

1. Új korszak kezdődik-e a Biden adminisztrációval?

2. Hogyan jellemezhető az új geopolitikai környezet, amivel találkozott az új elnök?

3. Kína és Oroszország tekintetében milyen lépésekre lehet számítani az Egyesült Államok részéről?

4. Mire lehet számítani a gazdasági újjáépítés szempontjából?

5.  Az amerikai társadalmon belüli feszültségeket hogyan fogja kezelni a Biden-kormányzat?

A teljes interjút ezen a LINK-en olvashatja angol nyelven a www.fejlodesgazdasag.hu honlapján!