Kutatás és Tanulmányok

A Bakony ékkövei – Bakony Társadalmi Innovációs Projekt

Semmi különös? A Bakony ékkövei – Bakony Társadalmi Innovációs Projekt – A Veszprém-Balaton 2023 EKF támogatásával

A Projektről

A projekt címe: A Bakony ékkövei

Pályázat kódja: OC-PLX/2-2021/747044

Támogatás összege: 40.000.000 Ft

 

A kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI-iASK), a VEB2023 EKF stratégiai partnere, 2022. januárjában nyújtott be jelentkezést a Program komplex projektek pályázati kiírására. A pályázat 2022. március 28-án támogatást nyert. A döntés értelmében az FTI-iASK vezetésével elindul a Bakony-Balaton régió négy településén és tágabb környezetükben egy olyan társadalmi innovációs projekt (Pályázat kódja: OC-PLX/2-2021/747044) amely széles partnerségi bázissal, hazai és nemzetközi együttműködéssel a térség belső erőforrásait mozgósító kezdeményezés. Az Intézet vezetésével a Bakony négy településén – Bakonynána, Borzavár, Jásd és Nagyesztergár – megvalósuló társadalmi innovációs projektnek kettős célja volt: egyrészt a részvevő települések identitásának megerősítése a feltáró munka révén, másrészt a felkészítésük olyan hosszú távon fenntartható programok kialakítására, melyekkel sikeresen kapcsolódhatnak a VEB 2023 Európa Kulturális Fővárosa programévhez. 

A kutatás a Bakonyban élő közösségek rejtett értékeit, erősségeit hivatott felszínre hozni, és bemutatni szélesebb közönség számára a nyilvános rendezvények révén. 2022 júliusában kéthetes terepmunka során kommunikációs szakértőtől kezdve grafikus, településfejlesztő, kulturális antropológus, geográfus, geológus, botanikus kollégán át történészek, turisztikai szakemberek feltérképezték a falvakat és a környező tájat, interjúkat, mentális térképeket készítettek, egyeztetéseket folytattak civil szervezetekkel, levéltári kutatást végeztek, hagyatékokat, gyűjteményeket tekintettek át, videóra rögzített életútinterjúkat készítettek.

A projekt egyik fő célkitűzése – a települések közötti kohézió javítása – sikeresen megvalósult, hiszen a négy település 2022 novemberében már közösen nyújtott be pályázatot a VEB2023 EKF Pajta Programjára Bakonyi Ablaknyitogató címmel. Ennek első elemeként májusban Bakonynánán a környékbeli népdal- és tánckörök találkozóját tartották meg táncházzal egybekötve, A Bakony az irodalomban és a történelemben címmel pedig júniusban művészeti és versmondó versenyt szerveztek Nagyesztergáron. 

A következő közös programot Jásdon tartották szeptember 8-10. között, melyre a település a Bakony Szakralitása címmel digitális fotópályázatot, valamint Jásdimentum néven dizájnpályázatot hirdetett az öltöztethető Mária-szobor új ruhájának megtervezésére. Elsősorban művészeti iskolák, felsőoktatási intézmények művészeti képzéseit hallgató diákok, grafikusok és tervezőgrafikusok pályaműveit várták, digitális dizájntervek formájában, szabásminta leadásával. A közös projekt november 18-án a faluközi színházi bemutatóval zárult Borzaváron. További