Kutatás és tanulmányok

Tudomány a kocsmában –  „Kreatív hasznosítás, fenntartható műemlék” 

Bodovics László Jan építészmérnök, műemlék-felügyelő (Vas Megyei Kormányhivatal)  a műemlékek fenntarthatóságáról és kreatív hasznosításáról szólt. A tematika kimondottan a kőszegi épített műemlékekre vonatkozóan mutatta be az általános sűrűn változó, szigorú szabályozási feltételeket, előírásokat. Kiemelte, hogy az örökségvédelem alapvető célja a műemlékek esetében a természetes anyagszerűség – legyen az kő, fa, vagy egyéb beépített anyagok – harmonikus megőrzése.

Konkrét példákat említve modern Hideg-házat, illetve több belváros épület rehabilitációját. Köztük az FTI-IASK által menedzselt Sgraffitós-házat, a szecessziós Szemzőházat, illetve a letisztult stílusú Festetics palotát, vagy éppen az Árpád tér 25 alatti szintén sgraffitós díszítésű önkormányzati épületet. Elismerte, hogy a hazai jogi-, és törvényi szabályozások – eltérően a nyugat-európaitól – kissé egyoldalúak, főleg ami a finanszírozás, és a pénzügyi teherviselést illeti, vagyis a védett értékek esetében a terheket elsősorban a műemlék tulajdonosának kell állnia a feltárásoktól, a terveken át, a restaurátorok segítségével végbemenő helyreállításig. Emiatt a hazai épített műemlékek legyenek az magán-, önkormányzati-, vagy éppen állami tulajdonúak nehezebben megőrizhetők, illetve fenntarthatóbbak, mint a tőlünk nyugatabbra lévők.

A korábbi időszakra jellemző állandóan változó szabályozás eredménye, hogy a Kőszegre korábban jellemző zsalutáblás nyílászárókat, a 60-a, 70-es 80-as években a nagy műemlékfelújítások esetében az ún. a budavári műemléki rendszer alapján végezték, mely szinte mindenhol kizárólag a külső-üvegtáblás megoldásokat részesítette előnyben a zsalutáblákkal szemben. Így a városra a 100-150 évvel jellemző zsalugáteres díszítés teljesen eltűnt a homlokzatokról.

Bodovics László kiemelte, hogy az utóbbi időszakban azonban a különböző pályázati lehetőségek nagyban segítik az épületek fenntarthatóságát. Az előadáson szó esett a felújításoknál bizonyos esetekben érvényesülő szubjektív szempontokról is. Ilyen például a tetőterek esetében síkablakok vagy a kiugró ablakok preferálása, vagy éppen a bádogozásnál felhasznált anyagok megítélése, hiszen – ahogy Bodovics László fogalmazott „nem minden réz, ami annak látszik”.

Időpont: 2019. február 11. hétfő 18.00 óra

Helyszín: Tóth Pincészet Borház – Kőszeg, H-9730 Rákóczi Ferenc u. 6.