Kutatás és tanulmányok

Oratórium-ősbemutató lesz szeptemberben Szombathelyen az FTI-IASK szervezésében

„Friss gyászomra akadhat-e gyógyír? Ó, de hisz édesanyám halt meg, a könnyem övé!”

(Csorba Győző fordítása)

Janus Pannonius XV. századi versére írt oratórium világpremierjére kerül sor 2019 szeptember 22-én, vasárnap Szombathelyen. A THRENOS c. mű az első magyar költő latin nyelvű siratóénekének szövegére épül. A művet a spanyol Alberto Roque Santana komponálta és a Savaria Szimfonikus Zenekar adja elő pécsi Mecsek kórus közreműködésével. Az előadást a kórus karnagya, Balatoni Sándor vezényli majd.

A koncert második részében elismert jazz-zenészek és ifjú tehetségek Bartók Béla műveire komponált improvizációkat szólaltatnak meg. Közreműködik a Binder- Borbély duó, valamit a Mizsei quintett.

A mű alapjául szolgáló verset (Siratóének anyjának, Borbálának halálára) Janus Pannonius 1463-ban írta, többen, köztük Jékely Zoltán és Csorba Győző fordították magyarra.

A zeneművet a veszprémi Pannon Egyetem rendelte meg TÁMOP ösztöndíj keretében, míg maga az előadás az Egyetem és a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (iASK) együttműködésében valósul meg.

Az 57 éves Alberto Roque Santana több szállal kötődik Magyarországhoz. Tanulmányait részben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezte, ahol Petrovics Emil és Vajda János tanítványa volt. Rendszeresen látogatta Sir George Solti próbáit, máig őt tekinti karmesteri példaképének. Santana, aki 1998-2010 között az azóta átalakult Magyar Kamara Szimfonikus Zenekar zeneigazgatója is volt. Elsősorban kortárs zeneszerzők népszerűsítésére vállalkozik, Európa és Amerika számos együttesével koncertezett. Termékeny zeneszerző: darabjait négy kontinens több mint egy tucat országában játszák. A THRENOS mellett magyar vonatkozású művei közé tartozik a Maria Callas tiszteletére tervezett „La Diva” c. opera, mely a világhírű szoprán, Sass Sylvia librettóján alapul.

A koncert második részében – az elismert jazz-zenész Binder Károly–Borbély Mihály (zongora és szaxofon) duó, illetve Takács Zsuzsanna (mezzoszoprán), ifj.  Balázs Elemér (zongora) és Mizsei Zoltán (bariton) Bartók Béla műveire (ahogy Binder Károly nevezi, ‘Bartók zenei univerzumára’) épülő improvizációs darabokat ad elő.

Az egyedülálló zenei esemény szervezője a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI-iASK) az emberközpontú, fenntartható társadalom tudományágakon átívelő kutatóhelye. Az Intézet az ’egyén – közösségi kapcsolatok – társadalmi felelősségvállalás’ hármasának új működési és fejlődési modelljeit vizsgálja és írja le. Inter- és meta-diszciplináris tudományos központ, amely a világ minden tájáról származó, intellektuálisan nyitott, bátor és kíváncsi szakemberek kritikus tömegét fogja össze.  A mintegy 150 ösztöndíjas, a 32 országot képviselő kutató a világ jövőjének mély problémáival foglalkozik.

Az FTI-iASK egyúttal Kőszeg város és vidéke közösségének aktív tagja is: nemcsak a kiadványok és konferenciák száma alapján méri tevékenységét, de kritikus fontosságú feladatának tartja megosztani a tudomány termékeit és eljuttatni igényes új kulturális termékeket a helyi közösséghez: elmerülni a nyugat-magyarországi város történelmében, kultúrájában,  gazdasági fejlődésében – a helyi közösség szerves részévé válni.

Részletes program:

I. Alberto Roque Santana: Threnos, de morte Barbarae matris – Ősbemutató

Oratórium zenekarra, kórusra és szólistákra
Savaria Szimfonikus Zenekar,
Mecsek Kórus (Pécs)

Vezényel: Balatoni Sándor
Szólisták: Schultz Dzsenifer – szoprán, Mizsei Zoltán – bariton
Narrátor: Jordán Tamás – színművész

 

II. Bartók Univerzum – Zenei improvizációk
Binder-Borbély duó 

Binder Károly – zongora
Borbély Mihály– szaxofon

Mizsei Quintett
Takács Zsuzsanna – mezzoszoprán
Keönch László Farkas – tenor
Mizsei Zoltán – bariton
Philipp György – bariton
ifj. Balázs Elemér
 – zongora

 

Időpont: Szeptember 22., vasárnap, 18:00, 

Helyszín: Bartók terem, Szombathely Rákóczi út 3.

 

 JEGYVÁSÁRLÁS ITT!