Kutatás és tanulmányok

Múltidéző – A KRAFT-projekt kezdetei

Érdekes hírre bukkanhatunk a KRAFT-programot elindító kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI-iASK) archívumában.

10 évvel ezelőtt a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében az Új Reformkor konferencián Miszlivetz Ferenc szociológus professzor a mára már sikeressé vált Kreatív Város – Fenntartható Vidék program alapjait fejtette ki.

Idézzük fel a 2011. február 24-én elhangzottak közül a legfontosabbakat:

„Amennyiben egy régiónak tekintjük Szombathelyt, Kőszeget, és az erre a tengelyre felfűzhető településeket, beleértve az osztrák területeket, akkor elég már a méret – több százezer ember – a „kreatív város, fenntartható vidék” koncepciójához.

A koncepció lényege, hogy a fejlődést nem közvetlen tőkeberuházás formájában, hanem a kreativitásban, a tudás alapú gazdaságban, az emberkincsben képzeli el. Mindez együtt pörgeti fel a gazdaságot. Része többek között kapcsolati, társadalmi, bizalmi és hálózati tőke, az, hogy mennyire élhető a vidék.

Mind Szombathelyen, mind Kőszegnek nagyon komoly kreatív múltja van, amelyre lehetne építeni és amennyiben ezt a régiót sikerülne rácsatlakoztatni az osztrák, gazdaságilag pörgő területekre, akkor az beindíthatja egész Magyarország fejlődését. Jövőbe mutató példa a GYSEV Liszt-vonata, a szombathelyi Iseum és a római fürdő ötlete, a kőszegi ostromnapok és az Őrségben készülő napelemes autó.”