Kutatás és Tanulmányok

Keszthelyi történetek

Zsellérből polgár – a remek, jól eltalált cím pontosan visszaadja az újkori keszthelyi társadalomtörténet lényegét: hogyan vált az egykori oppidum zsellérek lakta, földesúr által birtokolt mezőváros modern polgárvárossá? Benda Gyula kiemelkedő munkájában összetett, érzékeny történeti portrét készített a keszthelyi társadalom egyes csoportjairól. Sorra vette a zsellérek, jobbágyok, nemesi jogú népesség, zsidó közösség, és a bevándorlók, idegenek identitásának, státusának kérdéseit. Sikeresen ötvözte a 20. század legjelentősebb történeti iskolája, az Annales hagyományait a mikrotörténeti megközelítéssel, melynek középpontjában az önálló döntéseket hozó, cselekvő egyén áll.

Jelen kötet ezt a hagyományt folytatja. Pierre Nora figyelmeztet, koherens, kontinuus történelem helyett, ma inkább emlékezethelyekről, emlékpontokról beszélhetünk. Az egykori zsellérek, a Festetics család és tragikus módon a keszthelyi zsidóság túlnyomó része is eltűnt a városból. De ránk maradtak az egykor ott élt, vagy legalább odalátogató művészek, írók, tudósok, helyi hősök, celebek és polgárok történetei, sorsfordító események és a mindennapok krónikái. Fel kell idéznünk őket, hogy támpontokat adjanak, hogy jobban megértsük, honnan jövünk, kik vagyunk.

A Beszélő Házak ötletét a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete szellemiségét meghatározó Hankiss Elemér inspirálta. Arra késztetett, hogy megválaszoljuk a kérdést: mit keresel Kőszegen? Mit keresel a városban, amely az 1532-es ostromkor vált ismertté és legendássá a keresztény Európában? Mit keresel a városban, ahol Festetics Imre arisztokrata létére szerényen, polgárként élt és alkotott, s melynek tőszomszédságában, kőszegpatyi birtokán felfedezte a genetika legfontosabb törvényszerűségeit? A városban, amely Ottlik Géza és Kristóf Ágota világhírű regényeinek helyszíne? Most arra vállalkoztunk, hogy Festetics Imre bátyja, a keszthelyi gróf, Festetics György választott városáról mondjunk el érvényes és fontos történeteket.

 

A könyv szerkesztői: Mátay Mónika, Tar Ferenc

A könyv szerzői: Bokányi Péter, Cséby Géza, Iglódi Endre, Iski Szilvia, Kardos Laura, Katona Csaba, Kériné Ódor Orsolya, Kocsis László, Kurucz György, Mátay Mónika, Müller Róbert, Pelcz István, Szabó István, Szarka Lajos, Tar Ferenc, Trádler Henrietta

Tartalomjegyzék és Előszó

 

320 oldal

ISBN 978-615-5742-40-8

A könyv a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa által támogatott program keretében valósult meg.

 

A könyv megvásárolható közvetlenül a kiadótól, az alábbi LINKRE kattintva vagy a Zsinagógában(9730 Kőszeg, Várkör 38.) nyitva tartási időben. Online rendelés esetén a kötetet postán juttatjuk el, ennek költségei a vásárlót terhelik.