Kutatás és Tanulmányok

Keszthelyi történetek

Beszélő Városok – Keszthelyi történetek integrált kulturális projekt

A Veszprém-Balaton 2023 EKF támogatásával

 

A Projektről

A projekt címe: Beszélő Városok – Keszthelyi történetek integrált kulturális projekt

Szerződés egyedi azonosítószáma: OC-MUV/3-2021/650456 EKF

EKF Projektkód: P-0120

Támogatás összege: 14.996.500,- Ft

Támogatott tevékenység időtartama: 2022.02.01-2022.12.31.

 

A Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete 2022 decemberében sikeres pályázatot nyújtott be a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. által meghirdetett Kulturális-művészeti programok támogatása című pályázati felhívásra.

A Beszélő Városok – Keszthelyi történetek integrált kulturális projekt három pillére a helytörténeti könyv kiadása, az online elérhető 3D virtuális séta elkészítése és három rendezvény megvalósítása volt. 

A pályázat keretében 2022 májusában jelent meg az Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete által indított Beszélő Házak sorozat részeként a Keszthelyi történetek című kötet. A várost több évszázados történelme, kiemelt kulturális, művészeti és tudományos eredményei tették erre alkalmassá, továbbá az, hogy kitűnő levéltári adottságának köszönhetően a városi társadalom története jól rekonstruálható. A szerkesztők és a szerzők arra törekedtek, hogy a lokális mikro eseteket, egyedi történeteket megfelelő kontextusba ágyazva összekapcsoljak a makroszkopikus történeti narratívákkal. Nemcsak az egyedi életutak elemzésére fordítottak figyelmet, hanem az egyes szereplők között kialakult kapcsolatokra, a társadalmi hálózatokra, amelyekben a keszthelyiek működtek, érvényesültek. A hat fejezetből álló kötet társadalom- és kultúrtörténeti, irodalmi, zenei tartalmakat kínál az olvasóknak. 

A Keszthelyi történetek a helyi „atelier” létrejöttét, felépítését és működését mutatja be komplex módon. A francia szó eredeti jelentése: műhely. Kik voltak a keszthelyi alkotók? Több írás foglalkozik a Festeticsekkel, különösen meghatározó a keszthelyi grófként emlegetett Festetics György és az általa létrehozott mikrovilág, amelynek jelentősége messze túlmutatott a város határain. Festetics Keszthelyt a Balaton fővárosává tette a főúri kastély fejlesztésével, a kastély parkjában rendezett színházi előadásokkal, a Helikon-ünnepekkel, iskolákkal, a Phoenix vitorlással. Ezzel megteremtette a lehetőséget a későbbi polgárvárosi fejlődésre, amelynek eredménye a ma is látható település.

A projekt keretében a könyv koncepciójára alapozva sor került tíz keszthelyi vonatkozású helyszínt felölelő, Google felületeibe integrált 3D virtuális séta elkészítésére, amelynek segítségével bemutatásra kerülnek Keszthely és a térség kulturális értékei. A virtuális séta állomásai között szerepel a Festetics kastély, a Párizsi udvar, Simon-ház, Goldmark udvar, Városháza, Főtér, Georgikon Egyetem, Magyarok Nagyasszonya templom, Várkert és a Balatoni Múzeum. Ezekről a helyszínekről készül el a 3D képekkel, körpanorámával, magyar és angol nyelvű infoboxokkal teljes online elérhető digitális anyag, amely a keszthely.hu-ra is beágyazásra került, de a Hello Keszthely! mobil-alkalmazáson keresztül is megtalálható.

A projektben megvalósításra kerül további három rendezvény. A keszthelyi Helka hajó fedélzetén bemutatásra került a „Beszélő Városok – Keszthelyi történetek” című könyv pódiumbeszélgetéssel, akusztik koncerttel és sétahajózással egybekötve. 

A 3D virtuális séta tartalmához kapcsolódóan négy városismereti sétán keresztül kaphattak betekintést a látogatók a valós helyszínek múltjába és jelenébe. 

Végül a Festetics kastélyban került sor kerül a Kastélyparki kultúrpiknik elnevezésű programra, ahol az VEB 2023 rendezvények is promótálásra kerülnek és a nagyközönség számára nyilvános koncert, kézműves vásár, családi és gyermekprogramok kerülnek megtartásra. 

 

A projekt változatos eszközök segítségével széles társadalmi rétegeket megszólítva kívánta erősíteni a térség lakosságának helyi identitását és az VEB 2023 programjainak ismertségét és népszerűsítését.