Kutatás és tanulmányok

Az FTI-iASK részvételével tartottak Közép-Európa konferenciát Moszkvában a Tudományos Akadémia Európa Intézetében

Intézetünket három kolléga képviselte a 2019. december 5-6.-án Moszkvában rendezett Közép-Európa: Harminc év a reformok útján. Problémák, kihívások, kilátások c. nemzetközi konferencián. Az esemény fő szervezője az Orosz Tudományos Akadémia Európa Intézetében működő Visegrád Tanulmányok Központja volt, együttműködve a Cseh Köztársaság moszkvai nagykövetségével, az Orosz Alapkutatási Alapítvány anyagi támogatásával.

Az intézetet 1987-ben alapították és mára az európai ügyekkel foglalkozó legfontosabb orosz kutató és politikai elemző központ lett. A kétnapos konferenciára az adta az alkalmat, hogy 25 éve működik Ljubov Shishelina vezetésével az Oroszország és Közép-Európa c. kutatási projektjük. Orosz, lengyel, cseh, szlovák és magyar kutatók előadásai vizsgálták a szovjet blokk összeomlásának gazdasági, politikai, társadalmi tényezőit, az elmúlt harminc év főbb folyamatait a visegrádi együttműködés országaiban.

Miszlivetz Ferenc azt elemezte, hogy miért követhette 1989 ígéretes hónapjait a kijózanodás és perspektíva vesztés ma gyakran tapasztalható légköre, mik a lehetőségei és korlátai annak, hogy a V4 országai konstruktív szerepet játszhassanak az Európai Unió megújulási folyamatában. Jody Jensen a társadalmi struktúrák átalakulásáról, a társadalompolitika regionális kérdéseiről beszélt, Pók Attila pedig az 1989-1990-es közép- és kelet-európai átalakulások nyugati és magyar értelmezéseinek viszonyát vázolta. Intézetünk hosszú távú, eredményes együttműködést alakított ki a visegrádi országokkal foglalkozó legfontosabb orosz kutatóközponttal, ebbe illeszkedett kutatóink részvétele ezen a fontos eszmecserén.