Kutatás és Tanulmányok

Az ENSZ halálos együttérzése – Nagy András: A „magyar ügy” és az ENSZ 1956-1963 (www.kulturpara.hu)

A „magyar ügy” és az ENSZ – ezt az alcímet adta Nagy András író, esztéta az általa alkotott művének, amely a Kossuth Kiadó gondozásában, Halálos együttérzés címmel jelent meg a közelmúltban. A kötet szerzője annak járt utána, hogy az ENSZ pragmatikus közönye és bürokratikus tétlensége hogyan válhatott a magyar kommunista hatalom bűntársává. A téma mindenképpen izgalmas, főleg, ha belegondolunk abba, hogy a szerző kutatásai következtében eddig feltáratlan forrásokba is betekintést nyerhetünk. Nagy András könyve ott kezdődik, amikor az 56-os forradalom leverése elkezdődik Magyarországon, vagyis 1956. november 4-én.

Az író a terror és a bosszú időszakának olyan szegmensét kutatta és helyezte megállapításait hitelesen dokumentálva könyvformába, amely különösen megrendítő mementót állít mindannak, amit az ENSZ megtett vagy megtenni elmulasztott, amit tűrt, sőt, előidézett a Kádár-rendszer bosszúállása során.

„Carbonari” tollából származó recenzió teljes anyagát a www.kulturpara.hu oldalon olvashatják.

Nagy András: Halálos együttérzés: a “magyar ügy” és az ENSZ 1956-1963 – Kossuth Kiadó – Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete 2020. 477 oldal