Kutatás és tanulmányok

Eszenyi Enikő és Járai Máté Kőszegen

A kőszegi iASK, a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete sokszínű irodalmi, zenei, színházi és tudományos programmal várja a közönséget. Augusztus 17-én, szombaton este 8 órakor Eszenyi Enikő és Járai Máté hozza el az Élet Rapszódia című előadást, amelyet a Jurisics Vár szabadtéri színpadán mutatnak be.

Nagyszínházi díszletekkel, sok zenével és tánccal várja a közönséget Eszenyi Enikő és Járai Máté. A két kiváló művész még soha nem játszott együtt, ezért úgy döntöttek eljött az ideje egy közös produkciónak. Kálmán Imre operettjében, a Cirkuszhercegnőben Eszenyi Enikő rendezte Járai Mátét, a színész vallja: még soha nem vett részt ilyen inspiráló alkotófolyamatban. Szerinte Eszenyi Enikő különleges, sokrétű és korszerű rendezése más megvilágításba helyezte az operettjátszás hagyományos formáit. Mindkettejüknek vágya volt egy közös előadás. Így született meg az Élet Rapszódia, amelynek ajánlója így hangzik: „Egy színésznő és egy színész. Különböznek. Mégis hasonlóak. A férfi rajongja a nőt. A színész rajongja a színésznőt. Mindketten rajongják a színházat. És miről szól az est? Róluk. Eltáncolják, eléneklik, eljátsszák az életüket és annak egy részét… egy bohó, vicces, fájó, mégis vidám részét. Eszenyi Enikő és Járai Máté először együtt, de lélekben egy emberként kápráztatja el Önöket az Élet Rapszódiában.” Eszenyi Enikő az előadásról elmondta: különböző női és férfi karakterek elevenednek meg a színpadon. A nézők rácsodálkozhatnak arra, milyen sokféle sors és élethelyzet adódik mindannyiunk számára, amelyben helyt kell állnunk.

Mivel az iASK a tudomány és művészetek világának legtávolabbi területeit összekapcsoló transzdiszciplináris kutató- és fejlesztőközpont, a kezdetektől egyfajta nyitott térként várta rendezvényeire az érdeklődő közönséget. Újdonság, hogy a tudományos nemzetközi szinten is elismert előadássorozatok, workshopok és konferenciák mellett magas színvonalú kulturális és művészeti programokat is szervez. A KRAFT – programban megújult épületeit egymásba nyíló térként értelmezi, és a gazdag történelmi múlttal rendelkező intézményeibe koncerteket, színházi előadásokat, irodalmi felolvasást, könyvbemutatókat, kiállításokat hív életre. Az egyik legkülönlegesebb estjük a tavaszi évadban Eszenyi Enikő rendezése volt, aki az intézet egykori ösztöndíjasaként állította színpadra a Júlia Koncertet, amely Szendrey Júlia életét mutatta be sok zenével. A művész ezúttal újra Kőszegre érkezik. Az előadás helyszíne a Jurisics Vár szabadtéri színpada lesz.

Jegyvásárlás a zsinagógában hétfőtől-vasárnapig délután kettő és hat óra között (Kőszeg, Várkör 38. szám alatt).

👉🏻Vásároljon online jegyet egyszerűen:

https://veszprembalaton2023.hu/esemeny/elet-rapszodia

További információ: 94/200 550

https://www.facebook.com/events/491661976769841

Fotó: Eszenyi Enikő-Járai Máté: Élet Rapszódia előadásfotók