Research & Studies

Pontosan!

A rákbetegségek kezelésére és megelőzésére egyre több figyelmet és pénzt fordítunk, és mind több eredményt tudunk felmutatni a különböző területeket felölelő kutatások nyomán. A fejlődés egyik oka, hogy egyre több és egyre sokrétűbb adatot tudunk rövid idő alatt összetett adattudományi módszerekkel feldolgozni, aminek nyomán a korábbinál jóval részletesebb ismereteink vannak a beavatkozási célpontjainkról. Az utóbbi évtized eredményei birtokában néhány országban már azt is megfogalmazták célként, hogy 2050-re elérjék, ne haljon meg senki rákbetegségben. Ez ma hihetetlennek tűnhet, azonban három területen is rohamléptekkel fejlődik a technológia és ezáltal a mindennapi egészségügyi megoldások. Egyre pontosabb diagnosztikus eljárásaink vannak a sejtjeinken belüli molekulák és a génjeink szintjén, aminek nyomán a kezelési célpontok meghatározása minden eddiginél precízebb. Maguk a kezelések is egyre pontosabbak, sokféle célzott kezelés válik lehetővé, egészen olyan szintig, hogy már az is megfogalmazódik a szakértőktől, teljes mértékben személyre szabott terápiák válnak a közeljövőben hozzáférhetővé, egy elemű kezelési célcsoportokkal. Emellett a viselkedésalapú személyre szabott megelőzési megoldások olyan életmód-kezeléseket tesznek lehetővé, amelyek egyre nagyobb valószínűséggel mutatják meg az egészséges életvitel – táplálkozás, mozgás, alvás, stresszkerülés, mentális egészség – mindennapos egyéni megoldásait.

A személyre szabott orvoslás növekvő lehetőségei ugyanakkor még messze nem jelentik azt, hogy ezek a megoldások széles körben hozzáférhetőek, ugyanis az egészségügyi rendszerek szigorúan szabályozott folyamatai és finanszírozási modelljei ma még az ehhez szükségesnél sokkal kevesebb rugalmasságot engednek meg. Nehezen áll át a rendszer és annak szereplői egy „tömegtermelés” típusú modellről az egyéni megoldásokat lehetővé tévő moduláris rendszerre. Márpedig amennyiben mélyebben belegondolunk, egy szuperkórház és egy szűrővizsgálati kampány tipikus példái a tömegtermelésnek.

A Futureproofing Healthcare portál adatai szerint hazánkban a rákbetegségek és azon belül a mellrák kezelése és megelőzése nagyon vegyes képet mutat. A diagnózis, kezelés és megelőzés hármasának néhány területén élenjárók vagyunk, mint az onkológusok számában és a mellrák kezelési központok felkészültségében, másokban a középmezőnyben szerepelünk, mint a radiológusok számában és a mellrák-szűrésben való részvételben, és van, ahol európai sereghajtók vagyunk, mint a rákhalálozás, a dohányzók száma és a digitális mammográfiás vizsgálatok száma. A személyre szabott megoldások lehetőségeit figyelembe véve nálunk nagyobb a távolság a jelen és a jövő között, mint Európa legtöbb országában, mivel pont a rugalmasságot biztosító rendszerelemekben vagyunk leginkább lemaradva. Így a megismerést támogató rákregiszter minőségében, a diagnosztikai vizsgálatok hozzáférhetőségében és az egyéni kezelési megoldásokat lehetővé tevő betegközpontúságban.

Lantos Zoltán, KRAFT Társadalmi Innováció