Research & Studies

Ikrem, ikrem, mondd meg nékem!

Megjelent egy mind szélesebb körben használt új kifejezés, digitális iker.

Ez a ma még misztikus és egyben félelmetesnek ható kifejezés utal az előttünk álló óriási változások irányára és tartalmára is. Egyben jelzi az életünk javításához vezető rendkívüli lehetőségek sorát is.

Az életünk és mindennapi tevékenységünk egyre nagyobb részének van valamilyen digitális lenyomata. A feladataink közül mind többet oldunk meg internethez kapcsolt elektronikus eszközökkel, ilyenekkel követjük nyomon az alvásunkat, a fizikai aktivitásunkat vagy a táplálkozásunkat. A telefonunk használata minden rezdülésének, az elektronikus vásárlásainknak és banki tranzakcióinknak, az elektronikus ügyintézéseinknek, az e-kormányzaton keresztüli információknak, az egészségügyi szolgáltatások tartalmának mind, mind van digitális nyoma. Amennyiben az egészségünkre összpontosítunk, erről is egyre pontosabb adatokra és részletesebb információk gyűjtésére van lehetőség. A testünk működését egyre sokrétűbben vagyunk képesek jellemezni. Például a testen hordható eszközök, okosórák pulzusmérése folyamatos képet ad a szívünk és idegrendszerünk működéséről, a telefonunk adatai a viselkedésünkre engednek következtetni, a DNS-ünk vizsgálata a szervezetünk erős és gyenge pontjait mutatja, az egészségügyi vizsgálatok eredményei az aktuális állapotunkat mutatja meg. Amennyiben ezeket együtt elemezzük, az eddigieknél pontosabb képet kapunk az egyén egészségének, testi-lelki-fizikai jóllétéről, és ami még fontosabb lehet, előre tudunk jelezni számos egészségbeli veszélyt azok bekövetkezési valószínűségével együtt. És minél többféle adatunk van, például pulzus mellett a testen hordható eszköz EKG-t, testhőmérsékletet és izzadságösszetételt is mér, a DNS elemzése mellett a vérünk és a sejtjeink fontos fehérjéit is jellemezzük, valamint a telefonunk egy alkalmazása gyűjti a belemondott érzéseinket és tapasztalatainkat, még jobb aktuális állapotjellemzés kapunk, és sokkal pontosabb előrejelzéseket.

Mindehhez arra van szükség, hogy sok tízezer, sőt inkább sok millió ember adatait tudjuk elemezni. Minél több egyéni adatsorunk van, annál pontosabbak az ismereteink és annál pontosabb előrejelzést tudunk adni. Hamarosan az életünk útvonaltervezésére is lehetőségünk lesz. Mennyit aludjak, mennyit jógázzak reggel, mit egyek a nap során és hány részletben, mikor tartsak tízperces szünetet a munka során, mit tegyek ahhoz, hogy kevesebb stresszt éljek meg? Mind olyan kérdés, amelyekre az egyéni részletes adatmegosztások elemzésével kidolgozott algoritmusok adnak választ.

Ön megadná a digitális ikre adatait elemzésre? És ha ezen múlik tíz év múlva a gyógykezelésének sikere? Vagy a gyermeke egészsége?

Ezek már nem elméleti kérdések, hiszen a jövő már itt van. A fent említett mérések és adatgyűjtések mindegyikére van már elérhető lehetőség, hazánkban az egyik legfontosabb adatgyűjtő platform, az EESZT – Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér működik, felhasználási területe és az elérhető adattartalom egyre bővül. És bár ma még Európa többi országához képest lemaradásban vagyunk az adatgyűjtések és adatmegosztások terén, a lehetőségek alapján csak rajtunk múlik, hogy élünk-e a kezünkben lévő megoldásokkal.

Lantos Zoltán, KRAFT Társadalmi Innováció