Research & Studies

Az idő urai

A hazai egészségügyben a várólisták hossza kulcskérdés évek óta, amely valóban jelentős mértékben képes befolyásolni a kezelések sikerességét. A fejlett országokban bő tíz éve megerősített szolgáltatásharmonizálási gyakorlatnak épp a várakozások, kezelési holt idők csökkentése volt az egyik legfőbb célja. S bár az egészségügyi rendszerek mindegyikében nehezen sikerült az ilyen irányú változásokat elindítani, néhány év elteltével egyre inkább folyamatosak lettek a több szereplőt magába foglaló kezelési folyamatok is. Nálunk ez a változtatás is lassabban megy, mint a legtöbb európai országban, a várólisták tekintetében az országok utolsó negyedében vagyunk az emlőrák kezelését tekintve, miközben északi szomszédunk, Szlovákia az első. A kezelés sikerességét tekintve azonban mégse ez a leggyengébb pontunk, ugyanis a kulcskérdésnek számító pontos időzítésben még rosszabbul állunk. Egyre inkább látjuk, hogy az orvosi beavatkozások területén az idő olyan fontos tényező, amely alapvetően meghatározó néhány kezelés elindításában. Átfogó kutatási eredmények szerint az emlőrák kezelésében a legfontosabb a nagyon korai felismerés. És amennyiben ez megtörténik, akkor nagyon nagy, 80%-os valószínűséggel gyógyítható a betegség. Ezért is lehetséges, hogy a rákbetegség ezen formája már egyáltalán nem számít halálos megbetegedésnek, és néhány ország azt tűzte ki célul, hogy 2050-ben senki ne haljon meg emlőrákban. Ezt a jelentős haladást leggyakrabban a gyógyszerek jobb gyógyító hatásának tulajdonítják, a gyógyszeripar innovációs tevékenységének kiemelkedő eredményének.

Az idősoros elemzések ugyanakkor mást mutatnak, annak ellenére, hogy valóban születtek kiváló, az eddigieknél pontosabb és nagyobb gyógyító hatékonyságú gyógyszerek. A kulcs mégis a korai felismerés. Minél korábban, már néhány milliméteres nagyságban sikerül felismerni a rákos gócokat, annál nagyobb a kezelés sikeressége. És minél később, akár már tapintható formában, annál kevesebbet érnek már a gyógyszerek, illetve annál inkább nagyon drága diagnosztikai módszerekre és kiválasztott molekulákat megcélzó, ugyancsak nagyon drága szupergyógyszereket kell bevetni a kezelés eredményessége érdekében. Így itt sokszorosan igaz, hogy az idő pénz. És sokkal inkább igaz az az állítás, hogy az idő élet!

Hogyan lehet időt és életet nyerni ebben az esetben? Évente kell mammográfiás vizsgálatra járni. Az elmúlt húsz évre vonatkozó nemzetközi elemzések eredményei azt mutatják, hogy behozhatatlan előnye van azoknak a nőknek a gyógyulás esélyét tekintve, akik évente vesznek részt mammográfiás vizsgálaton. A másik fontos tényező, hogy digitális mammográfián kell részt venni, mert ez az a módszer, amely kellően korai szakban, még kis méretben fedi fel a rákos gócokat. Egyéni és kormányzati felelősség egyaránt, amikben igen rosszul állunk európai összehasonlításban, utolsó előttiként.

Lantos Zoltán, KRAFT Társadalmi Innováció