Research & Studies

Zsinagógák hete Kőszegen az FTI-iASK szervezésében, 2022. augusztus 28–29-én

„A jótékonyság gyakorlása felér a parancsolatok összességével.”

(Babiloni Talmud Bábá bátra traktátus 9a)

Egy kőszegi sikertörténet: a Schey család

„Egy kőszegi sikertörténet: a Schey család” a címe annak a kiállításnak, amelynek megnyitóját 2022. augusztus 28-án vasárnap 15.00 órakor tartjuk a Várkör 38. szám alatt található, frissen felújított kőszegi zsinagógában. A kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI-iASK) által szervezett megnyitó, valamint annak kísérő rendezvényei kapcsolódnak a zsinagógák hete című országos rendezvénysorozathoz. A kiállítás témája a zsinagóga alapító, filantróp zsidó származású nemes, Schey Fülöp (1798-1881), aki a Habsburg uralkodóházhoz hű bankárként jótékony cselekedeteiért elsőként emelkedett nemesi rangra, s lett Koromlai Schey Fülöp. A kiállítás bemutatja családját, életét és munkásságát: gazdasági és adományozó, valamint intézményalapító tevékenységeit.

A zsinagógák múltja, jelene és jövője Magyarországon

Miszlivetz Ferenc, az Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete főigazgatója, valamint Básthy Béla Kőszeg város polgármestere köszöntő szavai után, Sebestyén Ernő hegedűművész zenél a közönségnek. Ezt követően a kiállítást megnyitja Söptei Imre, Kőszeg Városi Levéltárának igazgatója, a kiállítás szakmai anyagának összeállítója.

A kiállítás megtekintése után Pók Attila, történész moderálásával meg „A zsinagógák múltja, jelene és jövője Magyarországon” címmel kerekasztalbeszélgetést hallgathatunk meg. Résztvevők: Ruth Ellen Gruber (Jewish Heritage Europe Alapítvány), Mátay Mónika történész, kutató (FTI-iASK). Olti Ferenc elnök, (Zsidó Kiválóságok Háza Alapítvány), valamint Szántóné Balázs Edit vezető kutató, az FTI-iASK zsidóságtörténeti kutatócsoportjának vezetője.

A nap zárásaként 18.00 órától “A Monarchia édes-bús melódiáit” hallgathatjuk meg a Festetics Palotában (Kőszeg, Chernel utca 10.), ahol Sebestyén Ernő (hegedű) és Bognár Ferenc (zongora) Fritz Kreisler műveit mutatják be.

Zsidó emlékhelyek Kőszegen és környékén

  1. augusztus 29-én hétfőn 10.00 és 14.00 óra között minden egész órában vezetett túrán vehetünk részt a zsinagógában. A látogatást vezetik az FTI-iASK zsidóságtörténeti kutatócsoportjának munkatársai.

14.30 órakor „Zsidó emlékek Kőszegen” címmel a zsidótemető megtekintésével egybekötött városi séta indul Mátay Mónika történész, kutató (FTI-iASK) és Gürtler Katalin régész vezetésével.

16.30 órakor könyvbemutatót tartunk, amelyen három újonnan megjelent monográfiát ismerhetnek meg. Szántóné Balázs Edit: Pannon értékek nyomában. A körmendi zsidó közösség c. könyvét bemutatja Pók Attila történész, kutató (FTI-iASK). Ezt követően Szántóné Balázs Edit (szerk.): Egy modern konzervatív rabbi. Emlékkönyv Bernstein Béla rabbivá avatásának 130. Évfordulójára c.  könyvet bemutatja Nagy András irodalom- és színháztörténész, kutató (FTI-iASK), ahol közreműködik Katona Attila történész, kutató (FTI-iASK) is. Végül Balogh István történész (OR-ZSE) A kőszegi zsidó temető c. készülő könyvéről tart előadást.

A nap zárásaként 18.00 órától „A zsidó élet terei” címmel tart előadást Szántóné Balázs Edit vezető kutató, az FTI-iASK zsidóságtörténeti kutatócsoportjának vezetője.

 

A programsorozatról és a kőszegi zsinagóga felújításáról a Jewish Heritage Europe is beszámolt.

 

Egy felújítás rögös útja: A kőszegi zsinagóga második élete

Kőszeg csodálatos és egyedülálló zsinagóga épületének felújítása 2020-ban vette kezdetét. A magára hagyott XIX. századi épületet 2016-ban a magyar állam visszavásárolta, majd az Intézet Kraft-programjának keretében megkezdte a felújítási munkálatokat. A zsidó kulturális örökség megóvása és újjáélesztése az FTI-iASK programjának szerves része. A Kraft egy integrált régiófejlesztési program, amelynek célja a kis- és középvárosok fejlesztése a gazdasági (piaci), önkormányzati, civil partnerek és a felsőoktatás összehangolt együttműködésével. A programot az FTI-iASK Kraft-központja koordinálja. Az építészeti tervek 2020 októberében elkészültek, a renoválási munkálatok pedig 2021. végén befejeződtek. 2022-ben befejeződött a teljes épületkomplexum felújítása (az udvar, a rabbi házak és a kerítés) is. Az „Egy kőszegi sikertörténet: a Schey család” című kiállítás az első azoknak a kulturális és vallási tárgyú események sorában, amelyek számára e csodálatos épület otthont ad a jövőben.