Research & Studies

Tényeken alapuló orvoslás – új tények, új orvoslás

Az egész világot és benne az életünket a következő években, évtizedekben átalakító digitális transzformáció az egészségügyet is felforgatja. Évszázadunk legnagyobb technológiai forradalma a széles körben elérhető személyre szabott medicinával az egészséggel kapcsolatos gondolkodásunkat és lehetőségeinket formálja át. Mind a precíziós medicina, mind az egészséges viselkedést támogató predikciós algoritmusok alapvetően új megoldásokat kínálnak. Sejten belüli biológiai javítóegységek hoznak rendbe elromlott sejten belüli folyamatokat, vagy okosszemüvegre és karon hordott matricaképernyőre vetített cselekvésjavaslatok vezetnek végig napközben az egészség megőrzéséhez vezető úton.

És akkor eszünkbe juthat, hogy Magyarországon, a hazai egészségügy viszonyai között ne is ábrándozzunk erről, hiszen az eddigi technológiák is csak korlátozottan érhetők el, és ezenkívül is naphosszat sorolhatjuk a hiányosságokat.

Azonban az egészségmegőrzésnek és az egészségügynek a digitális technológia támogatta új világába olyan valami nyitja meg az utat, ami nekünk is rendelkezésre áll, és e tekintetben számos szempontból előnyös helyzetben is vagyunk.

Ez az adat.

Az új, úgy nevezett digitális egészségügy egyik legfontosabb jellemzője, hogy adatintenzív. Az egyénekről gyűjt adatot, lehetőleg minél több forrásból és minél több nézőpontból, annak érdekében, hogy az egyéni egészség-életutakat minél pontosabban tudja jellemezni. A jellemzéshez egészségfókuszú összetett mutatókat használ, amelynek része az egészségélmény is. Ez ad lehetőséget arra, hogy minden egészségügyi interakció hatásosságát és eredményességét mérni tudja. Képet kaphatunk arról, hogy az egészségügyi csapatmunka, ami az orvosok, egészségügyi szakdolgozók, a páciens és a hozzátartozók, segítők részvételével valósul meg mely elemeiben sikeres, és hol igényel fejlesztéseket.

Mindehhez új típusú adatgyűjtések és elemzések szükségesek. Ebben a blogban ezekről számolunk be, elsősorban két adatgyűjtési és elemzési platformra támaszkodva. Az egyik a FutureProofing Healthcare platform, amely szabadon elérhető módon kínálja 28 Európai Uniós ország nyilvános egészségügyi adatainak közös elemzési lehetőségeit, a másik az Intézetünk egészségügyi elemzési platformja, amely a hazai egészségügyi adatokat integrálja más adatbázisokkal, és ez alapján végzünk rendszeres elemzéseket.

A FutureProofing Healthcare Sustainability Index alapján kijelenthetjük, hogy a magyar egészségügynek vannak erősségei a jól ismert gyengeségei mellett. Az egészségügyi technológiához való hozzáférésben hazánk a 12. helyen áll a rangsorban, az EU átlaga felett. A gyengeségünk ehhez kapcsolódva az, hogy mindezt nagyon rossz hatékonysággal használjuk ki.

Adat, adat és adat, elemzés, sok elemzés, és még több elemzés! Ez a továbblépés első foka.