Research & Studies

Daliás idők – június 18-án az FTi-iASK kiállításmegnyitója és könyvbemutatója Velemben

 

 

 

Daliás idők címmel, a Kortárs Kiadó gondozásában jelent meg az a kötetünk, amely a szombathelyi Németh László Szakkollégium történetét dolgozza fel hazai és nemzetközi kontextusban. A könyv szerzői: Miszlivetz Ferenc, Sümegi István, Szabó Gábor, Szommer Ildikó és Tokaji Nagy Erzsébet.

A kötet a rendszerváltás első éveinek eddig feltáratlan részét, azt a pillanatot ragadja meg, amely a szakkollégiumi mozgalmat az ellenzék fölé emelte. Megszólalnak benne a korszak legfontosabb szereplői, bepillanthatunk az egyik – történetesen Velemben megrendezett – szakkollégiumi találkozó jegyzőkönyvébe és ízelítőt kapunk a titkosszolgálat kapcsolódó jelentéseiből. A dokumentumok (és a korszak) megértéséhez egy – Miszlivetz Ferenc által jegyzett – alapos bevezető tanulmány nyújt segítséget az olvasónak.

A kötet a szerzők szándéka szerint, nem csupán nosztalgikus múltidézés, hanem mikrotörténelem és számvetés is; lehetőség arra, hogy szembesítsük a bő harminc évvel ezelőtti álmainkat és önmagunkat a jelenkorral, s hogy a daliás időket sem feledve gondoljunk a messzi jövendőre.

A könyv bemutatójára és a hozzá kapcsolódó kiállítás megnyitójára június 18-án (szombaton) 16.00 órai kezdettel kerül sor a – számos szakkollégiumi eseménynek helyt adó – velemi Stirling-villában (H-9726, Rákóczi utca 96.).

 

Program

16.00 óra: Kiállításmegnyitó és a kiállítás megtekintése

17.00 óra: Könyvbemutató és múltidéző beszélgetés     

Moderátor: Kovács Ágnes

A beszélgetés részvevői:

a kötet szerzői: Miszlivetz Ferenc, Sümegi István, Szabó Gábor, Szommer Ildikó, Tokaji Nagy Erzsébet

továbbá Kövér László, az Országgyűlés elnöke, mint egykori Bibós szakkollégista

Felkért hozzászóló:

Bába Iván, egykori szakkollégiumi tanár

Nagy Endre, egykori szakkollégiumi tanár

Horváth Miklós, Velem egykori polgármestere

Bakos László, Velem polgármestere

Balázsy Péter, megyei jegyző

… és még sokan mások

18.00 órától: Retro Futuro Party