Research & Studies

Kutatók Éjszakája – 2017. szeptember 29-én az FTI-iASK-ban

Ingyenes játékok, kísérletek és előadások minden korosztály számára.

A kötelező regisztrációhoz kötött eseményeinkre az alábbi hivatalos honlapon lehet jelentkezni szeptember 08-tól!

http://www.kutatokejszakaja.hu/2017/esemenynaptar/index.php?menu_id=4&hely=377

 

Időpont: 2017. szeptember 29. péntek 17.00 órától

Helyszín: Európa Ház (Chernel u. 14.) és Zwinger (Chernel u. 16.)

A kötelező regisztrációhoz kötött eseményeinkre az alábbi hivatalos honlapon lehet jelentkezni szeptember 08-tól!

http://www.kutatokejszakaja.hu/2017/esemenynaptar/index.php?menu_id=4&hely=377

 

Színek, termékek, márkák – Interaktív módon ismerkedhetünk meg a világ legismertebb és talán kevésbé ismert márkáival.

Az előadás mellett lesz még:

– Márkakvíz: asszociációs játék

– Találd ki a márkát!: betűtípus-fejtörő

Időpontok: 17-17.20, 19-19.20

Helyszín: Zwinger

 

Mik azok a mémek: vírusvideók, vagy valami komoly dolog?

Időpontok: 18-18.20, 20-20.20

Helyszín: Zwinger

 

Kőszeg másképp – ahogy eddig még nem láttuk a várost. Időponthoz kötött túrák Kőszeg belvárosában.

1. séta – 17:00-17:40 (Söptei Imre, Mátay Mónika) Krízisek Kőszegen

A krízis kifejezés a 17. században a gyógyászatban terjedt el, a beteg állapot kritikus pontjára utal, amelyből többféle kimenetel lehet. Kőszeg, mint minden város, számos krízist élt túl sok évszázados történelme során. A séta alkalmával felkeressük a pestisoszlopot, és a vallási konfliktusok emlékét őrző Szent Imre és Szent Jakab templomot. Felidézzük a pusztító tűzvészeket, végül felkeressük a megüresedett zsinagógát, amely mind a mai napig a kőszegi zsidóság tragikus sorsának lenyomata.

2. séta – 18:00-18:40 (Bokányi Péter) A kőszegi irodalom nyomában

A séta célja Kőszeg irodalmi rejtelmeinek felfedezése. Kevesen tudják, hogy országos, sőt európai hírű alkotók, műalkotások szülőhelye volt a város; sokakat a Kőszegen töltött néhány esztendő ihletett meg. A séta elsősorban a Belvárosra összpontosítva keresi fel és mutatja be azokat a helyszíneket, amelyek kapcsolatba hozhatók alkotók és/vagy műalkotások emlékével. Felkeressük egyebek mellett a Chernel utca 10-et, a Torkos házat, a Rájnis utcát, a Murányi Vénusz sírhelyét, a Szent Jakab templomot is.

3. séta – 19:00-19:40 (Mátay Mónika, Trádler Henrietta) A kőszegi elit – arisztokraták, patríciusok, értelmiségiek, művészek

A séta célja prominens kőszegiek bemutatása azokon a helyszíneken, ahol éltek. A kőszegi híres nemesi családok többsége a 18. század közepén költözött az Úri utcába. Az 1700-1800-as években a városban élnek Sigrayak, Batthyányak, Festeticsek, Chernelek, Füghek. Ugyanakkor több zenész, irodalmár és képzőművész is gyarapította a helyi elitet. A hozzájuk kötődő helyszíneket keressük fel.

Csoportos indulások, minimum létszám: 10 fő
Az egyes csoportok a Zwinger (Öreg torony) előtti parkolóból indulnak.

Gyalog-galopp Kőszegen – Városismereti vetélkedő, különböző helyszíneken.

A galopp célja, hogy a Játékosok jobban megismerjék Kőszeg történelmi belvárosának rejtett kincseit. Mindezt a kincskeresés ihlette keretek között.

Induláskor, a helyszínen történt regisztráció után minden csapat kap egy rejtvényekkel teli feladatlapot, amelynek feladatait az egyes állomásokon találják majd meg. Ez a kalandtúra gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt szórakoztató lehet. A játék a Zwinger (Öreg torony) előtti parkolóból startol.

3-5 fős csapatok jöjjenek. Kisebb korú gyermekek mellé 1 fő felnőtt kísérő javasolt!

Egyeztetés és bejelentkezés: [email protected]

 

Digitális Erőd – logikai fejtörősorozat megoldása az Európa Házban 3-5 fős csapatok előzetes regisztrációval jelentkeznek és vesznek részt a játékban, 1 játék kb. 30 perces, így óránként indulnak csapatok: 17-22 óráig folyamatosan játszható

Rajtatok múlik, hogy sikerül-e megállítani az elszabadult gyilkos vírust! Professzor Inscitus elkövette a legnagyobb hibát, amit csak egy veszélyes anyagokkal kísérletező professzor elkövethet: leverte az asztalról a halálos vírust tartalmazó fiolát. Azonban szerencsére a Professzor már dolgozott az ellenszeren és el is készítette azt. Azonban elrejtette az antianyagot, különböző logikai fejtörőkön kell átverekednetek magatokat, hogy megtaláljátok. Így most Nektek kell megakadályoznotok, hogy a laborból kijusson a vírus és eljöjjön az Apokalipszis!

Egyeztetés és bejelentkezés: [email protected]

Helyszín: Európa Ház

 

Érzékszervek csapdájában – Hang-, szaglás-, látástesztek mindenkinek! Te hogyan boldogulnál, ha az egyik alap érzékszerved nélkül kellene boldogulnod? Vajon meg tudnád-e különböztetni a krumplit a narancstól? Gyere el, és teszteld magad!, 17-22 óráig játszható

Érzékszervek csapdájában – Hang-, szaglás-, látástesztek mindenkinek! Te hogyan boldogulnál, ha az egyik alap érzékszerved nélkül kellene boldogulnod? Vajon meg tudnád-e különböztetni a krumplit a narancstól? Gyere el, és teszteld magad!, 17-22 óráig játszható

Mizsei Zoltán és Váczi Dániel, a Zenei Műhely kutatóinak programja:

Játék a hanggal – és azon túl
Hit and run – Üsd és fuss!
Üss le egy billentyűt a kihelyezett eszközön és hallgasd mi történik! Kiterjesztett hang-valóság-játékok az érzékelés és a képzelet határán.

Kőszegi hangvadász kvíz
Ismered a várost, mert nyitott szemmel jársz. Rendben. De akkor is felismered, ha csak a hangjait hallod? Tedd próbára magad!

Rajzolj hangot!
Egy érintőképernyőn rajzolva szólaltathatsz meg tetszőleges dallamokat, ahol az éppen rajzolódó vonal síkbeli iránya határozza meg, hogy milyen hang szólaljon meg. Instant hangképeslap!

Helyszín: Zwinger

 

Túró Rudi teszt – Te vajon bármikor felismernéd a Pöttyös-ízt? Kóstold végig a kínálatot és szavazz arra, amelyik szerinted az igazi Pöttyös Rudi!

Sőt! Szakértő tudásodat egy totón is kipróbálhatod!

Helyszín: Európa Ház

 

Óriás SUDOKU – Európa Ház kertjében, 17-22 óráig játszható

 

Várunk Minden érdeklődőt, kicsiket és nagyokat egyaránt!