Research & Studies

Én a szabadságot választottam – a Maladype Színház az FTI-ben

“A megállíthatatlan, egyszemélyes szózuhatag nem magányosan árad. Balázs Zoltán/Viktor Kravcsenko egy pillanatra sem veszíti el kapcsolatát a közönséggel. Reagál, reflektál, kezet fog, melléd ül, mosolyog, a szemedbe néz. Közben – mintegy mellékesen, de nyilván a lelki-fizikai tehertétel okán is – a szövegben önmaga számára is megidézett, illúziókkal teli kamaszból megtört arcú férfivá öregszik. Akárhogy csűrjük-csavarjuk, minden önéletrajz lekerekít és „önigazol”. A Kravcsenko-történet szintén célra tart (talán túlságosan is). De ez nem von le semmit abból határtalan szabadságélményből, amit Balázs Zoltán általa megteremt. A motoszkáló kérdés pedig úgyis mindig személyes: És te mit tettél volna? Mit tennél?…”

Ölbei Lívia (Vas Népe) írását az Én a szabadságot választottam c. Maladype Színház előadásáról ITT olvashatják!

Maladype Színház és a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete bemutatja Viktor Kravcsenko, egykori magas beosztású szovjet hivatalnok önéletrajzi műve alapján készült monodrámát.

Közreműködik: Balázs Zoltán színművész (Maladype Színház)

Az előadás utáni beszélgetés vezetője: Csepeli György szociálpszichológus (FTI-IASK)

Időpont: 2017. október 13. péntek 18.00 órától

Helyszín: Kőszeg, 9730 Zwinger-Öregtorony (Chernel u. 16.)

Viktor Kravcsenko könyve még Alexandr Szolzsenyicin előtt adott hírt a szovjet lágerekről és a kommunista diktatúra terrorjáról.
Kravcsenko létkérdés: miként őrizhető meg és hogyan teremthető újra a “személyes szabadság emlékezete”, a saját döntésre, a saját élet választására való képesség és felelősség kulturális tapasztalata olyan körülmények között, amikor egy totális rendszer mindezt kiiktatandó, szükségtelen rossznak deklarálja? (További részleteket a Maladype Színház alábbi linkjén olvashatnak.)
http://maladype.hu/…/eloadasok/item/286-en-a-szabadsagot-va…

Az előadás megtekintése ingyenes.

A helyszínen megvásárolható Viktor Kravcsenko nagysikerű önéletírása magyar nyelven. (Ára: 3990 HUF)

Várunk Minden érdeklődőt!